Erfaringer fra tidligere studenter

Norsk Sommelier Utdannelse ble etablert i 2002, og vi er stadig i vekst og utvikling. Totalt utdanner vi cirka 100 Horeca-ansatte per år og har utdannet mange fantastiske vinpersonligheter fra inn og utland. Her får du mulighet til å høre direkte fra våre tidligere studenter hvilke erfaringer de gjorde seg under studietiden. 

Videosnutter av tidligere studenter

Liora Levi

Liora Levi gikk på NSU i 2010, og har etablert seg som en "force of nature" i vinbransjen.

Anders Göransson

Anders gikk på NSU i 2019. Han er F&B manager på Apotekergata 5 i Ålesund.

Carolina Bodin

Carolina Bodin gikk på NSU i 2010 og har nå en spennende karriere hos en vinimportør.

Se flere

Åse Samson, student Oslo 2016. Selvstendig næringsdrivende.

Åse Samson gikk på NSU i 2016. Hun er eier av W.B. Samson.

Da vår bedrift fikk skjenkebevilling og vi skulle starte med servering av vin og øl, var det naturlig for meg å søke mer kunnskap om det. Valget falt på NSU fordi det passet for meg med tilrettelagt undervisning en fast dag i uken. Da hadde jeg helgene fri. Undervisningen var tilrettelagt slik at man fikk tilsendt neste ukes materiale i god tid før helgen slik at man hadde god anledning til å forberede seg til neste undervisningsdag. NSU var flinke å variere undervisningen og benyttet seg av kunnskapsrike foredragsholdere.

Jeg har i stor grad benyttet kunnskapen min til innkjøp av vin både til bedrift og privat. Jeg ble også kontaktet av en som hadde liten kunnskap om vin, men som ønsket å bygge opp egen vinkjeller. Det var en veldig morsom jobb hvor jeg fikk helt frie tøyler til innkjøp av mye god (og dyr) vin. Jeg tilegnet meg masse tilleggskunnskap hvor jeg måtte planlegge og gå mer i dybden før innkjøp.

Jeg blir ofte kontaktet av interesserte som ønsker å ta samme utdannelse, og jeg anbefaler alltid NSU.

Dagfinn Galdal, student i 2016, i Maitre d`Hotel & Sommelier

Dagfinn tok sommelierutdannelsen i Oslo i 2016, og jobber som Maitre d`Hotel & Sommelier på Boen Gård. Han har følgende å si om studiet:

Jeg driver en lystgård som de siste årene har jobbet med å utvikle stedet til å bli en destinasjon. Våres Cousine krever at man er faglig dyktig innenfor hotell og restaurantfaget og på bakgrunn av dette tok jeg utdannelsen innen sommelier hos NSU. De siste årene har dette også trigget å videreutvikle kunnskapen med å ta 2 av 4 grader innenfor Court of Master Sommelier. Kunnskapen tildelt under NSU er intet mindre en triggende og lysten for å lære mer er meget tilstede. NSU jobber også med fokus på hvordan man jobber som vinkelner, og ikke bare det teoretiske. Det gav meg ett godt springbrett til å jobbe videre i en bransje som er fantastisk! Jeg anbefaler på det sterkeste Norsk Sommelier Utdannelse.

Nicolas Conte, student 2019, jobber hos vinprodusent i Piemonte

Nicolas Conte gikk på NSU i Oslo i 2019 og fullførte som beste elev. I dag finner vi Nicolas i vinmarkene i Piemonte. Han sier følgende om sin studietid hos oss:

Først og fremst vil jeg si tusen takk til alle tilknyttet skolen som har gjort dette til et fantastisk år. Inspirerende, motiverende og pedagogisk dyktige forelesere har bidratt til at dette har vært en bratt læringskurve, som det ikke bare har vært utfordrende og være med på, men i aller største grad gøy. Da kurset startet i januar hadde jeg liten erfaring innen vin, og enda mindre innen mat og vin i kombinasjon. Nå i desember står jeg her som skolert sommelier. Ikke bare har NSU fulgt meg hele veien fram mot dette målet, men de har også vært en døråpner for en jobb i vinbransjen samt videre skolering, allerede før endt studie. Jeg vil derfor takke for mulighetene, minnene og kunnskapen jeg sitter igjen med etter et år sammen med dere.

Rett etter studiene bestemte Nicolas seg for å reise til Piemonte for å studere Gastronomi. Da Koronaen inntraff ble derimot universitet stengt, og han ble tilbudt jobb hos en vinprodusent. I etterkant kan man vel si at dette var hell i uhell, da Nicolas har stort utbytte av erfaringen og lærer noe nytt hver eneste dag. Han ville aldri fått samme innsikt uten denne erfaringen.

Klikk deg videre for å se video fra Nicolas sin hverdag i Piemonte.

Eddi Onesti, student Oslo 2019, Restaurantsjef

Eddi Onesti gikk på NSU i 2019 og jobber idag som restaurantsjef for Oustøen Country Club. Han beskriver studieåret som følger:

Jeg fikk anbefalt nettopp denne skolen fra en venninne av meg, og jeg merket ganske raskt hvor gøy jeg følte det var med denne utdannelsen. Under mitt studieår, jobbet jeg som Hotell- og Restaurantsjef på Oustøen Country Club som jeg gjør den dag i dag. Dette med at det var undervisning 1 gang i uken og alltid på mandager gjorde det veldig lett å ta fri fra jobben. Etter hvert som studieåret gikk noterte jeg hvor mye kunnskap man hadde fått og hvor gøy det var å kunne spre sin kunnskap videre til både til kolleger og gjester. Man får jo ofte spørsmål på jobben om vin og mat i kombinasjon og det er veldig gøy å kunne gi noen gode anbefalinger til sine gjester. Etter fullført studie, har jeg blitt kontaktet av Vinkurset.no i forbindelse med å holde vinforedrag. Noe som jeg har takket ja til. På denne måten får jeg vedlikeholdt mine kunnskaper om vin. Jeg angrer ikke på at jeg tok denne utdannelsen. Om jeg skal være ærlig så kan jeg ofte savne studiedagene på mandagene, og disse kollokviegruppene man hadde med sine studievenner.

Karianne Fornes, student Oslo 2018

Karianne Fornes var student i 2018 og savner fortsatt studietiden:

Etter mange år i bransjen hvor det meste hadde vært fokus på øl, kom også en økende interesse for vin. Jeg startet på vinkelnerstudie ved Norsk Sommelier Utdannelse i 2018, og har aldri angret siden - tvert imot savner jeg studietiden! Under tiden jobbet jeg som restaurantsjef og siden NSU hadde undervisning én gang i uken passet dette perfekt, da jeg enkelt kunne balansere jobb og studie. Etterhvert som kunnskapen økte, økte også selvsikkerheten på å lære bort til andre, og ikke minst kunnskapen om hva jeg burde anbefale gjestene når de trengte råd om riktig vin til mat. Etter fullført studie har jeg vært med på NM for vinkelnere - både som konkurrerende og bak kulissene gjennom NVF (begge deler anbefales å prøve), samt startet i ny jobb på vinmonopolet. Jeg har også fått muligheten til å holde vinkurs og smakinger for andre gjennom eget foretak. Sommelier utdannelse har for meg vært en døråpner på flere ulike plattformer - man møter mange nye mennesker både gjennom skolen, smakinger og messer, noe som også gjør jobben innenfor restaurant mye lettere om man har et godt kontaktnettverk. Om du ønsker å lære mer om vin vil jeg varmt anbefale NSU. Lykke til og nyt studietiden!

Maria Grundén, student 2018, jobber i Vinmonopolet

Maria Grundén fullførte studiet i 2018 og ble beste elev innen kategorien Mat og Vin i Kombinasjon. Hun har følgende å si om studiet. 

"Jeg vil takke alle involverte foredragsholdere i NSU for et meget lærerikt år. Det å studere hver mandag passet meg perfekt siden jeg da kunne jobbe på Vinmonopolet ved siden av studiet. Samtidig hadde man en uke på seg til å gå gjennom notater og kompendium og forberede seg godt til neste studiedag. Satte pris på å alltid bli møtt med inspirerende og kunnskapsrike foredragsholdere med lang fartstid i bransjen. Studiet er krevende og omfattende men tok oss meget grundig gjennom verdens vinområder. 

Jeg vil varmt anbefale NSU hvis man ønsker å fordype seg i vinens vidunderlige verden. Det har uten tvil vært en utrolig spennende reise som har gitt meg mange nye venner og jobbmuligheter.

Trykk deg videre for å se mer om karrieremuligheter