Våre forelesere representerer den beste fagkunnskapen som er tilgjengelig, hver og en med spesiell interesse og fordypningskunnskap innenfor faget de underviser i.

Vinens verden er under stadig utvikling - nye trender og stiler skal alltid kobles med historie, tradisjon og utvikling. Derfor har vi et sammensatt spekter av forelesere med ulik fartstid og erfaring, men med fellestrekket at de alle brenner for faget og derfor bruker mye tid på å holde seg oppdaterte.

Foreleser

Anita Svang

Underviser i:
USA
Sted:
Oslo
Bakgrunn:
Anita er tidligere NSU-student, og underviser idag i et av sine favorittemaer, nemlig USA:

Navn: Anita Svang

Vinfaglig utdannelse: Norsk SOmmelier Utdannelse 2019, og WSET 3

Bakgrunn i bransjen / (få med evt. konkurranser): opprinnelig reiselivsutdannet, men ble etterhvert ledet inn i restaurantbransjen. Startet og drev egen restaurant i flere år.

Driver med idag: Nå stortrives jeg i Vinmonopolet:)

Samt svar på et av disse spørsmål:
Beste studietips: Møt opp til forelesningene og still spørsmål. Og les hver uke - med en gang du utsetter noe så vil du falle bak.

Beste vinminne: For lenge, lenge siden - før jeg var noe særlig interessert i vin, så skulle noen venner og jeg "flåtte" oss på fin-fin restaurant. Ingen av oss likte vinen vi fikk i glasset noe særlig, men servitøren lovet oss at den ville passe til maten. Vinen "endret" karakter helt, og kombinasjonen var helt fantastisk. Husker hverken vinen eller retten, bare selve følelsen at jeg hadde opplevd noe spesielt og veldig interessant.

Beste vintips: Vær åpen - og smak så mye som mulig.

Beste mat og vin i kombinasjon tips: Oksehaleconsommé med ravioli og hvit Bordeaux - Les Chênes de Bouscaut Blanc 2016.

Beste vinreisetips: Å snirkle seg gjennom den franske landsbygda i sakte tempo, stoppe innom vingårdene som frister og slå av en prat med de som jobber der. Utrolig lærerikt - og viser du interesse og litt faglig forståelse så tar de seg ofte god tid.

Petter Svanæs

Underviser i:
Druer, Smakemetodikk, Smakeskjema gjennomgang, Grunnsmaker, Andre land i Europa
Sted:
Oslo
Bakgrunn:
Vinfaglig utdannelse: NSU og Court of Master Sommelier Introduction + Certified (arbeider mot Advanced)

Bakgrunn i bransjen: Jobbet på Kontrast (2år), Territoriet (1år), Maaemo (1år) og Katla (1 1/2år). Over de siste årene har jeg deltatt i 2x Young Sommelier (andre plass begge år) og i 2019 deltok jeg i Senior NM (4 plass) for første gang.

Driver med idag: I dag arbeider jeg med vinimport og salg mot HORECA i LaMarc Wines.

Beste studietips: Som student fant jeg det veldig nyttig å lese opp mot forelesningene og neste ukes tema. Dersom man har lest litt i forveien kan man gå inn i en forelesning litt skarpere. Det skal ikke mer til enn 20-25minutter og man går inn i forelesningen med «mer» selvtillit.

Beste vinminne: Beste vinminne må være da jeg drakk Malmsey Madeira fra 1884 på Territoriet 17 Juli 2017. Opp til da hadde jeg aldri smakt noe så gammelt og hvordan en vin kunne være så kompleks over hele smaksspekteret sjokkerer meg fortsatt den dag i dag.

Beste vintips: Mitt beste vintips må være at folk, spesielt studenter, må tørre å utfordre seg selv. Drikk vin utenfor «komforsonen». Det er først når man kan nyte vin over hele spekteret at man lærer mest.

Beste mat og vin i komb tips: Jeg er en sucker for Beaujolais med røkt svinepølse og/eller speket pølse. En god beaujolais med frukt og syre matcher det salte og fete kjøttet (pluss det trenger ikke sprenge lommeboka!).

Beste vinreisetips: Jeg har reist i masse forskjellige land og vinområder, men det er få områder som har sjarmert meg så mye som Loire. Loire-dalen er en lang dal med MASSE forskjellige druer og mikroklima som gjør turen fra Sancerre til Muscadet veldig spennende. Husk å sett av et par dager – det er en lang dal å kjøre!
Se flere