Våre forelesere representerer den beste fagkunnskapen som er tilgjengelig, hver og en med spesiell interesse og fordypningskunnskap innenfor faget de underviser i.

Vinens verden er under stadig utvikling - nye trender og stiler skal alltid kobles med historie, tradisjon og utvikling. Derfor har vi et sammensatt spekter av forelesere med ulik fartstid og erfaring, men med fellestrekket at de alle brenner for faget og derfor bruker mye tid på å holde seg oppdaterte.

Foreleser

Henrik Dahl Jahnsen

Underviser i:
Flere fag
Sted:
Trondheim
Bakgrunn:
Navn: Henrik Dahl Jahnsen

Vinfaglig utdannelse: Vinkelner (Kulinarisk Akademi, Beste Elev) i 2012

Bakgrunn i bransjen: Utdannet kokk, læretid ved Bølgen & Moi i Kristiansand, før et opphold ved en 1* i Frankrike.
Norgescup for kokk- og servitørlærlinger, finalist begge år.
WSET Level 3 Award in Wine and Spirits (fra den gang det fremdeles var kombinert), Pass with Merit i 2010
2022 Court of Master Sommeliers Certified, Best in Class

Young Sommelier of the Year i 2011
Norges Beste Vinkelner i 2014, 2016, 2018, 2019, 2021
2.plass Castel European Young Sommelier Cup 2016
2. plass i Nordisk Mesterskap i 2017.


Driver med idag: Wine Director ved Britannia Hotel
Styremedlem i Norsk Vinkelnerforening

Beste studietips: Selv om det høres litt klisje ut; les, les, LES! Vinkelnerfaget er så vidtrekkende og innholdsrikt at det er helt essensielt å ha en god teoretisk forståelse for å kunne yte best mulig service til gjestene.

Beste vinminne: Første gang jeg smakte Ch. Palmer, en 1982 årgang på Minetta Tavern i New York.

Beste vintips: Hvit Bordeaux synes jeg fortjener mer oppmerksomhet; det er fantastiske viner som er både lagringsdyktige og matvennlige samtidig som de fremdels ligger i et prisnivå det faktisk går an å kjøpe en del av!

Beste mat og vin i komb tips: Litt utviklet riesling, gjerne med litt sødme og gjerne fra Nahe, er helt strålende til julens salte pinnekjøtt!

Beste vinreisetips: Det er ingen hemmelighet at jeg har en forkjærlighet for Champagne, og en reise til Reims er alltid å anbefale. Flott by med mye historie, og flust av Champagnehus både i byen og i nærliggende områder. Ca. to timers kjøretur fra Charles de Gaulle (verdens verste flyplass?) eller ta det franske hurtigtoget TGV :)
Om man klarer snike seg til et besøk er Krug høyt på listen, ellers vil jeg nevne Le Parc de Crayères ** og for så vidt deres Brasserie Le Jardin, samt Brasserie le Boulingrin. Et besøk på selveste L’Assiette Champenoise *** høres også til en gang man er i Reims!

Thomas Anderssen

Underviser i:
Frankrike
Sted:
Trondheim
Bakgrunn:
Vinfaglig utdannelse: WSET Advanced.

Bakgrunn i bransjen: 10 år i restaurant og bar, og 5 år i Vinmonopolet.

Driver med idag: Wine Cellar Manager / Kjellermester på Britannia Hotel

Beste studietips: Lag en studie-/kollokvie-/smake-gruppe. Bruk flashkort. Vær så nysgjerrig som du bare klarer; lag en vane på at du leter og finner svar på alle små og store vinfaglige spørsmål som dukker opp, både egne og andres spørsmål, og ta det underveis og fortløpende i studie- og arbeidshverdagen.

Beste vinminne: Jacques-Frederic Mugnier, Musigny Grand Cru 2009, sammen med dyktige og inspirerende kollegaer, i de gamle lokalene til Credo restaurant i Trondheim.

Beste vintips: Server vin på riktig temperatur! Hvitvin har ofte blitt servert litt for kaldt og rødvin litt for varmt her i Norge. Historisk har vi hørt at rødvin skal serveres romtemperert, også med referanser til eldre litteratur om vin, blant annet fra Storbritannia. Vi har lært en del av britene når det kommer til vin, men room temperature på de Britiske øyer (historisk sett gjerne rundt 15 grader), er ikke det samme som romtemperatur i Norge (langt over 20 grader i mange hjem). Vin og vinfag er alltid i en kontekst.

Beste mat og vin i komb tips: God amontillado sherry til kremet blåskjellsuppe med chorizo.

Beste vinreisetips: Vanskelig å velge bare ett reisemål, men jeg legger ikke skjul på at jeg elsker Champagne; reis til Reims, besøk produsenter (gjerne både store og små) rundt om i regionen, spis og drikk godt på mange gode barer, brasserier og restauranter!
Se flere