Sommelierhistorie

Allerede for 2000 år siden, fikk romerske soldater en daglig vinrasjon. Forløperen til dagens sommelier i Romerriket fraktet vin ut til soldatene. Romerne visste at vin fra ulike områder hadde ulike kvaliteter, og gjennom planlegging og et nøye agronomisk arbeid, etablerte de mange av Europas vinområder.

Cirka 650 år e.Kr. etablerte flere munkeklostre seg i Europa. Munkene viste stor forkjærlighet for vindruen, og et spennende arbeid startet med å perfeksjonere vinmarkene. Munkene etablerte forløperne til mange av dagens mest anerkjente vinmarker.

Ludvig den 14. var svært opptatt av kombinasjonen av mat og vin. Solkongen i Frankrike la dermed til rette for de aller første sommelierene. I tillegg til å kontrollere at vinen og maten var perfekt, så var det også viktig å kontrollere og avverge et eventuelt forgiftningsforsøk. I denne perioden utvikles kunsten å smake på vin, og yrket som sommelier ble etablert.

I dag er sommelieren en av bedriftens mest betrodde medarbeidere, og fungerer som et bindeledd mellom kjøkkensjef, restaurantsjef, gjester og eiere. Sommelieren styrer vinkjelleren, innkjøp og salg av vin, vinmenyen/vinkart samt drikkefaglig opplæring av de ansatte.