Det finnes tusenvis av ulike vindruer i verden. Vårt drueleksikon gir et innblikk i de mest utbredte sortene. Hver drue kan ha en hel haug med synonymer, så ++ betyr bare at det finnes en rekke fler. Synonymet på en drue kan være opprinnelig navn på en annen drue – for å gjøre forvirringen komplett. Målet er å inspirere til videre research og læring.
Aglianico
Opprinnelse: Sør-Italia Farge: Blå Aktuell i: Campania, Italia
Aroma og beskrivelse: Bjørnebær, plommer sjokolade, krydder. Skyter knopper tidlig, men trenger lang tid på å modnes. Skal ha god tannin- og syrestruktur. Synonymer: ellenica ++
Airén
Opprinnelse: Spania Farge: Grønn Aktuell i: La Mancha, Spania
Aroma og beskrivelse: Nøytral. En av verdens mest dyrkede druer. Syrerik. Skyter knopper og modner sent. Veldig motstandsdyktig for tørke. Mye brukt i brandy-produksjon. Synonymer: aiden, valdepenas blanca ++
Aligoté
Opprinnelse: Frankrike. Farge: Grønn Aktuell i: Burgund, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Grønt eple, sitrus, hint av urter. Modner tidlig, høy syre og kan blandes med chardonnay i Crémant de Bourgogne. Synonymer: vert blanc, chaudenet gris ++
Alvarinho/albarino
Opprinnelse: Portugal Farge: Grønn. Aktuell i: Galicia, Spania / Minho, Portugal
Aroma og beskrivelse: Salt sjø, sitrus, floral, melon, hvit fersken, hint av urter. Druen har tykt skall, og skal modnes sakte og lenge. Høstes sent. Synonymer: azal blanco ++
Baga
Opprinnelse: Portugal Farge: Blå Aktuell i: Bairrada, Portugal
Aroma og beskrivelse: Bjørnebær, solbær, tørket kirsebær, kaffe, tobakk. Tanninrik med høy syre. Tykt skall, full modning krever varme for modner sent spesielt i kjølig klima. Synonymer: Tinta Bairrada ++
Barbera
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Piemonte, Italia
Aroma og beskrivelse: Kirsebær, morell og bjørnebær. Dyp farge, lav tannin, men høy syre. Fruktig og frisk. Synonymer: gaietto, lombardesca, perricone ++
Blauer portugieser
Opprinnelse: Slovenia Farge: Blå Aktuell i: Pfalz, Tyskland / Østerrike
Aroma og beskrivelse: Røde bær. Lav syre og lett. Gir enkelt høyt utbytte, chapitaliseres ofte for å gi aromaene en boost. Brukes gjerne til rosé. Synonymer: portugieser, villány, portugizac plavi ++
Blaufränkisch
Opprinnelse: Slovenia Farge: Blå Aktuell i: Mittelburgenland, Østerrike / Tyskland
Aroma og beskrivelse: Mørk bærfrukt, hint av pepper. Modner sent, og er gjerne rik på tannin. Kan ha innslag av krydder. Synonymer: lemberger, frankovka, kekfrankos ++
Cabernet franc
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Bordeaux, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Jordbær, plomme, bringebær, paprika, urter, våt grus. Slår knopper og modner tidlig. Robust og tåler ulikt klima. Lettere i karakter enn eks. Cabernet sauvignon. Moderat lav tannin, med moderat høy syre. Synonymer: verdejilla tinto, tsapournako ++
Cabernet sauvignon
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Bordeaux, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Solbær, grønn paprika, bjørnebær, teblader, plomme, anis, tobakk, mynte, eukalyptus. Tykt skall, hardfør, knopper sent for å unngå frost og er en av verdens viktigste rødvinsdruer. Tannin og syrerik med god lagringskvalitet. Synonymer: bidure, bouchet ++
Canaiolo
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Toscana, Italia
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, urter, floral. Benyttes i blend med Sangiovese. Vanskelig å pode med amerikanske rotstokker. Myk struktur, med milde tanniner. Synonymer: canina, uva fosca ++
Carignan
Opprinnelse: Spania Farge: Blå Aktuell i: Languedoc, Frankrike / Catalonia, Spania
Aroma og beskrivelse: Mørk bærfrukt, Middelhavsurter. Mye plantet i Frankrike, og brukt primært i blends. Trenger varmt klima for å modnes. Rik farge, syre- og tanninrik. Nå også fokus på lavere utbytte og maceration carbonique. Synonymer: mazuelo, bovale grande, carinena, carinyena ++
Chardonnay
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Burgund, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Grønne epler, sitron, ananas, fersken og tropisk frukt. Påvirkes av terroir, voksested og produksjon har stor betydning på aromaene. Regnes ofte som verdens viktigste hvitvinsdrue. Varierer veldig i stil. Synonymer: beaunois, feinburgunder, weisser burgunder ++
Chasselas
Opprinnelse: Sveits Farge: Grønn Aktuell i: Sveits
Aroma og beskrivelse: Nøytral. Lett, med lav syre og lite smak med får mineralitet.
Synonymer: dorin, fendant, gutedel + +
Chenin blanc
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Loire, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Floral, honning, gult eple, pære, pasjonsfrukt, mandel. Syrerik, brukes i alt fra musserende, tørt til søt vin. Moderat nøytral, og endres etter terroir og ønsket vinstil. Synonymer: steen, pinot d´Anjou ++
Cinsault
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Languedoc, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, floral. Saftig og sødmefull. Tåler godt varme. Benyttes gjerne i blends med Carignan og Grenache. Benyttes også til rosé. Synonymer: boudales, hermitage ++
Colombard
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: California, USA / Gascogne, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Nøytral – noe eple, fersken, melon og sitrongress. Fruktig og frisk, brukes i blend og gjerne i brandyproduksjon. Synonymer: french colombard ++
Cortese
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Gavi, Piemonte, Italia
Aroma og beskrivelse: Gule plommer og lime. Moderat syre og nøytrale aromaer. Synonymer: bianco fernanda ++
Corvina
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Veneto, Italia
Aroma og beskrivelse: Kirsebær. Benyttes i Valpolicella-blend, syrefrisk og moderat farge. Synonymer: corvina nera ++
Corvinone
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Veneto, Italia
Aroma og beskrivelse: Mørk røbærsfrukt. Dyp farge og frisk, fylde og tannin. Synonymer: corbina, corvina grossa ++
Dolcetto
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Dogliani/Alba,Piemonte, Italia
Aroma og beskrivelse: Svart kirsebær, lakris, svisker, bittermandel. Lett-dyrket og modnes tidlig – f. eks. ofte flere uker før nebbiolo. Tanninrik, fruktig med karakteristisk moderat til lav syre. Skal gjerne drikkes ung. Synonymer: douce noire, charbono ++
Dornfelder
Opprinnelse: Tyskland Farge: Blå Aktuell i: Pfalz/Rheinhessen, Tyskland
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, ofte noe floral. Laget av en krysning av Helfensteiner og Heroldrebe i 1955. Lett-dyrket og høy avkastning. Dyp farge og relativ høy syre. Synonymer: WE S34
Erbaluce
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Piemonte, Italia
Beskrivelse: Eple, engblomst (tørr) fersken, mandel (søt). Først omtalt i 1606. Ravfarget drue. Relativt høy syre. Mye brukt til søt vin, men også musserende og tørr. Synonymer: albaluce, greco novarese, uva rustia ++
Falanghina
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Campania, Italia
Aroma og beskrivelse: Sitrus, eple, pære, aprikos, fersken, grannål. Historisk drue, sies å være druen i den romerske vinen Falernum. Skallet er noe voksaktig. Synonymer: falanghina greco, biancozita ++
Fiano
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Campania, Italia
Aroma og beskrivelse: Floral, tropisk frukt, honning, nøtter. Smaksrik, liten med tykt skall. Lav avkastning, lagringsdyktig. Synonymer: apianum ++
Folle blanche
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Loire, Armagnac, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Nøytral. Sykdomsutsatt, benyttes nå lite. I Armagnac – noe til brandy. Høy syre. Må ikke forveksles med Picpoul fra Languedoc. Synonymer: gros plant, picpoule ++
Frappato
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Sicilia, Italia
Aroma og beskrivelse: Røbærsfrukt, granateple, floral. Lett, aromatisk, lav tannin. Blandes gjerne med Nero d´Avola. Synonymer: Nerello, Nero Capitano ++
Freisa
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Piemonte, Italia
Aroma og beskrivelse: Jordbær, bringebær, floral. Lys, frisk, fruktig, tanninrik og noe bitter. Synonymer: Freisetta ++
Furmint
Opprinnelse: Ungarn Farge: Grønn Aktuell i: Tokaj, Ungarn
Aroma og beskrivelse: Pære, lime, røyk (tørr). Marsipan, blodappelsin, aprikos (søt). Frisk, fyldig god lagring. Benyttes i dessertvinen Tokaji, men også i tørre viner. Knopper tidlig, men modner sent. Botrytis. Synonymer: moslavac, alte sestrebe, edelweisser tokayer ++
Gamay
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Boujolais, Burgund, Italia
Aroma og beskrivelse: Jordbær, bringebær, floral, kandisert frukt. Lett og fruktig, høy syre – fra enkle til komplekse viner. Maceration carbonique er vanlig. Synonymer: borgonja, gamai fin ++
Garganega
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Soave, Veneto, Italia
Aroma og beskrivelse: Fersken, honningmelon, sitrus og mandel. Modnes sent, men høy avkastning – kan gi nøytrale viner. Lett, med moderat til høy syre. Synonymer: decanico, dorana di Venetia ++
Gewurztraminer
Opprinnelse: Tysk/fransk Farge: Grønn Aktuell i: Alsace, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Litchi, tropisk, aprikos, mango, roseblader Grønn-rødlige bær. Dyp farge, fyldig, med naturlig høyt sukkerinnhold. Modner raskt og trenger derfor kjølig klima. Synonymer: traminer aromatico, savagnin rose aromatique ++
Glera
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Veneto, Italia
Aroma og beskrivelse: Nøytral, pære, floral, drops. Het tidligere Prosecco – endret navn når Prosecco ble geografisk beskyttet. Produktiv drue som modner sent. Synonymer: serpina ++
Godello
Opprinnelse: Spania/Portugal Farge: Grønn Aktuell i: Valdeorras/Ribeira Sacra, Galicia, Spania
Aroma og beskrivelse: Pære, eple, sitrus/lime, floral, honning. Små bær, foretrekker tørt og varmt, modner tidlig. Sykdomsutsatt. Syrerik, fylde, mineralsk. Synonymer: agodello ++
Graciano
Opprinnelse: Spania Farge: Blå Aktuell i: Rioja, Spania
Aroma og beskrivelse: Solbær, bjørnebær, mørke kirsebær, kryddernellik. Lavt utbytte, høstes sent. Trives i varmt og tørt klima. Benyttes mye i blend med tempranillo. Moderat tannin, dyp farge. Synonymer: morrastel, bovale ++
Greco
Opprinnelse: Italia/Hellas Farge: Grønn Aktuell i: Campania, Italia
Aroma og beskrivelse: Sitron, moden gul frukt, urter, krydder. Trives i vulkansk askejord (Tuff), høy syre, lagringsdyktig, modnes sent, tynt skall, utsatt for muggsykdommer. Synonymer: greca napolitana, fontana ++
Grenache
Opprinnelse: Spania Farge: Blå Aktuell i: Sør-Rhône, Frankrike /Priorat, Spania
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, krydder, lakris, kanel, floral. En av verdens mest dyrkede druer. Brukes mye i blend i Sør-Rhône, medium syre og rund tannin. Fruktig, medium mot lys i farge. Tynt skall og modner sent. Synonymer: garnacha, granaxa, cannonau ++
Grignolino
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Piemonte, Italia
Aroma og beskrivelse: Grønne urter, bladverk, grønnsaker, røbærsfrukt. Høy syre og tanninrik pga. druesteinrik. Drikkes ung. Synonymer: arlandino ++
Grillo
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Sicilia, Italia
Aroma og beskrivelse: Sitrus med noe urtepreg. Benyttes mye i sterkvinen Marsala. Tåler varmt og tørt klima godt. Synonymer: riddu ++
Grolleau
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Loire, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Mørke bær, bjørnebær, noe nøytral. Ofte høy syre, lav alkohol – benyttes mye til rosévin. Synonymer: bourdalès, franc noir ++
Gros manseng – se petit manseng
Grüner veltliner
Opprinnelse: Østerrike Farge: Grønn Aktuell i: Wachau, Kamptal, Kremstal, Østerrike
Aroma og beskrivelse: Grønt eple, sitrus, fersken, vegetal, urter. Gjerne mineralske dersom de dyrkes i bratte åssider, lagringsdyktig. Fra friske og lette til fyldigere varianter. Synonymer: zöld veltelini, grüner ++
Hárselevelü
Opprinnelse: Ungarn Farge: Grønn Aktuell i: Tokaj, Ungarn
Aroma og beskrivelse: Gul moden frukt. Sukkerrik og smaksrik, benyttes sammen med furmint i Tokaji-viner. Synonymer: –
Inzolia
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Sicilia, Italia
Aroma og beskrivelse: Nøtter. Benyttes i blend i sterkvinen Marsala. Synonymer: ansonica
Jacquére
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Savoie, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Sitrus, floral, mandel. Dyrkes omtrent kun i høyden i Savoie. Viktigste druen her. Frisk, lett aromatisk og gir høy avkastning. Synonymer: cugniette, rossettin ++
Jaén – se mencia
Kerner
Opprinnelse: Tyskland Farge: Grønn Aktuell i: Rheinhessen, Tyskland
Aroma og beskrivelse: Hvit frukt, hint av eple og grapefrukt, noe nøytral. Krysning av riesling og trollinger fra 1929. Høyt utbytte og modner relativt raskt. Hardfør, og høy syre. Synonymer: herold weiss ++
Lambrusco
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Emilia-Romagna, Italia
Aroma og beskrivelse: Mørke bær, urter, vegetal. Dyp farge, mest kjent fra lett musserende vin laget på charmat-metoden. Synonymer: –
Lemberger – se blaufränkisch
Loureira
Opprinnelse: Spania Farge: Grønn Aktuell i: Galicia, Spania / Minho, Vinho Verde, Portugal
Aroma og beskrivelse: Grapefrukt, lime, laubærblad, floral (appelsinblomst/akasie). Tynt skall, syrefrisk og gir gjerne lav alkohol. I Spania – blend med albarino. Synonymer: loureiro, dorado, marques ++
Macabeo/viura
Opprinnelse: Spania Farge: Grønn Aktuell i: Catalonia/Rioja, Spania
Aroma og beskrivelse: Nøytral, grapefrukt. Benyttes til blend av både røde og hvite viner. Også viktig i Cava-produksjon. Synonymer: maccabeu ++
Malbec
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Mendoza, Argentina
Aroma og beskrivelse: Plomme og fiol. Opprinnelig mye dyrket i Bordeaux, nå i Argentina. Trenger mye varme og er dyp i fargen og tanninrik. Maceration carboniqe benyttes når en lettere vinstil er ønsket. Synonymer: Cot ++
Malvasia
Opprinnelse: Italia/Portugal Farge: Grønn/Blå Aktuell i: Madeira, Portugal / Italia / USA /++
Aroma og beskrivelse: Ulike smaksprofiler. Druefamilie av ulike druetyper som opprinnelig ble dyrket i Middelhavsregionen samt Kanariøyene og Madeira. Typen som benyttes i sterkvinen Madeira kalles også Malmsey. Synonymer: Malvazia, Malmsey ++
Marsanne
Opprinnelse: Frankrike Farge: Hvit Aktuell i: Nord-Rhône, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Pære, honning, krydder, nøtter. Fyldig og dyp farge, benyttes mye i blend med Roussanne. Bidrar med fylde, rikhet, voks/olje-karakter. For varmt/kaldt påvirker druekarakteren negativt. Godt syrepreg beholdes ved høsting rett før full modning. Synonymer: grosse roussette, eremitage, eremitage blanc ++
Marselan
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Languedoc, Frankrike / Kina
Aroma og beskrivelse: Kirsebær, solbær. Krysning av cabernet sauvignon og grenache. Små druer, høyt utbytte. Synonymer: INRA 1810-68
Mauzac
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Languedoc, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Modent epleskall. Ved full modning tydeligere aroma, mer nøytral og høyere syre ved tidlig høsting til eks. musserende ved méthode ancestrale. Synonymer: Blanquette
Melon de Bourgogne
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Loire, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Grønt eple, sitrus, mineralsk, salt sjø. Benyttes hovedsakelig til vinen Muscadet fra Nantes, Loire. Synonymer: melon ++
Mencía/jaén
Opprinnelse: Spania/Portugal Farge: Blå Aktuell i: Bierzo, Castile y Léon, Spania
Aroma og beskrivelse: Kirsebær, granateple, jordbær, lakris. Opprinnelig benyttet for lette og lyse viner, høy avkastning. Nå mer fokus på kompleksitet. Noe sykdomsutsatt. Synonymer: fernao pires tinta ++
Merlot
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Bordeaux, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Solbær, plomme, kirsebær, blå/mørk frukt, oliven, te, eukalyptus, mynte, sopp, lær og tobakk. Modner tidlig, trives i kjølig jord, er blant verdens mest dyrkede druer. Fruktig og rund, brukes gjerne i blend med mer krevende druer – eks. cabernet sauvignon. Synonymer: alicante noir, bidal, merle ++
Molinara
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Veneto, Italia
Aroma og beskrivelse: Nøytral, skogsbær. Voksaktig og lyst skall, høy syre og relativt lys farge. Tidligere mer benyttet bla. i Valpolicella-blend enn nå. Synonymer: rossanella ++
Monastrell/mouvèdre
Opprinnelse: Spania Farge: Blå Aktuell i: Languedoc, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Mørk frukt. Små, tykt skall. Tanninrik og dyp farge. Benyttes ofte i blend – eks. GSM-blend. Trives godt i varmt klima, men fuktig jord. Synonymer: Mataro ++
Mondeuse
Opprinnelse: Frankrike. Farge: Blå Aktuell i: Savoie, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, floral. Aromtisk, dyp farge og høy syre. Benyttes ofte i Savoie i blend med blant annet Gamay og Pinot Noir. Synonymer: Refosco ++
Montepulciano
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Abruzzo, Italia
Aroma og beskrivelse: Rød plomme, kirsebær, oregano og boysenbær. Fra Abruzzo – dyp farge, rund smak og milde tanniner. Høy produksjon. Må ikke forveksles med vinen «Vino Nobile de Montepulciano» som lages av sangiovese. Synonymer: monte pulciano ++
Müller-Thurgau
Opprinnelse: Tyskland Farge: Grønn Aktuell i: Rheinhessen, Baden, Tyskland / England
Aroma og beskrivelse: Grønt eple, sitrus, pasjonsfrukt, muskatnøtt, grønn pepper. Krysning av riesling og madelaine royale. Høyt utbytte, lett å dyrke. Synonymer: müllerka, rizvaner ++
Muscadelle
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Bordeaux, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Floral, rosin, druesaft. Relativt lite utbredt. Kan benyttes som støttedrue i hvitviner fra Bordeaux – både tørre og søte. Synonymer: enfin, tokay ++
Muscat
Opprinnelse: Hellas Farge: Grønn Aktuell i: Alsace, Frankrike / Piemonte, Italia
Aroma og beskrivelse: Floral, drue, krydder. Finnes forskjellige typer – muscat blanc à petits grains, muscat of alexandria, muscat ottonel osv. Benyttes gjerne i blends. Synonymer: moscato ++
Nebbiolo
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Piemonte, Italia
Aroma og beskrivelse: Fiol, rose, kirsebær, lær, høstløv, trøffel, fennikel, lakris, tjære. Tykt skall, lys farge, tanninrik og konsentrert. Blant verdens fremste.
Synonymer: barbesino, brunenta ++
Nerello Mascales
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Etna, Sicilia, Italia
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, granateple, urter, jordlig/tobakk. Modner sent, og dyrkes gjerne som små «bush-vines». Reflekterer terroir. Relativt lys, men syrefrisk og tydelige tanniner. Synonymer: negrello, mascali ++
Nero d´Avola
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Sicilia, Italia
Aroma og beskrivelse: Søte kirsebær. Trives i tørt og varmt klima. Dyp farge, fyldig – ofte moderat syre og tannin. Synonymer: calabrese ++
Obaideh
Opprinnelse: Libanon (Frankrike; ubekreftet) Farge: Grønn Aktuell i: Bekaa-dalen, Libanon
Aroma og beskrivelse: Sitrus, honning. Mulig relasjon til Chardonnay. Økende i popularitet. Synonymer: –
Palomino Fino
Opprinnelse: Spania Farge: Grønn Aktuell i: Jerez, Spania
Aroma og beskrivelse: Nøytral. Trives best i varm og tørr jord. Relativt lav syre og sukker. Kan oksidere fort. Mest kjent for sherry. Synonymer: listán blanco, blanco jerez ++
Parellada
Opprinnelse: Spania Farge: Grønn Aktuell i: Catalyna, Spania
Aroma og beskrivelse: Grønt eple, floral. Benyttes mye til cava i blend med xarel-lo og macabeo. Skrinn jord og kjølig klima gir best resultat. Knopper tidlig og modner sent. Synonymer: perellada, montones ++
Pecorino
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Marche, Italia
Aroma og beskrivelse: Gul frukt, floral og tørkede urter. Fjelldrue med lang historie. Modner tidlig, er hardfør. Reflekterer terroir. Synonymer: greco bianco ++
Pedro ximénes
Opprinnelse: Spania Farge: Grønn Aktuell i: Jerez, Andalucia, Spania
Aroma og beskrivelse: Gul moden frukt, rosiner, fiken, honning og karamell. Trenger rik og fruktbar jord. Sykdomsutsatt. Modner noe sent. Lav syre, høyt sukkerinnhold. Primær sherrydrue. Synonymer: pedro, don bueno ++
Pelaverga
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Piemonte, Italia
Aroma og beskrivelse: Røde bær, urter, floral. Sjelden drue. Lys, men med utrykte tanniner. Synonymer: carola, cari ++
Periquita/castelão
Opprinnelse: Portugal Farge: Blå Aktuell i: Estremadura, Portugal
Aroma og beskrivelse: Skogsbær, rips, floral, krydder. Foretrekker sandholdig jord. Skarpe tanniner som gjerne blendes. Kan benyttes til portvin. Synonymer: castelao frances
Petit manseng
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Sørvest, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Fersken, aprikos, sitrus og krydder. Tykt skall, høy syre og modner sent. Benyttes gjerne til dessertvin. Kusinen til gros manseng som har større bær, større produktivitet og gjerne lavere kvalitet. Synonymer: mausec ++
Petit meslier
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Champagne, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Floral, grønt eple. Sjelden, syrefrisk – tillatt som blandingsdrue i Champagne. Synonymer: bernais ++
Petit verdot
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Bordeaux, Frankrike / Spania / California
Aroma og beskrivelse: Mørke kirsebær, plomme, salvie. Klassisk Bordeaux-drue, som nå benyttes lite. Modner sent og har tykt skall. Synonymer: herrant, lambrusquet ++
Piedirosso
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Campania, Italia
Aroma og beskrivelse: Røde bær, urter, krydder. Benyttes gjerne i blend med aglianico. Synonymer: Pedi rosso ++
Pinot blanc/weissburgunder/pinot bianco
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Alsace, Frankrike / Neusiedlersee, Østerrike
Aroma og beskrivelse: Eple og sitrus Er en hvit mutasjon av pinot noir. Synonymer: burgunda ++
Pinot gris
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Alsace, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Moden frukt, fersken, eple og krydder. Aromatisk og fyldig i f.eks. Alsace, slank og frisk i Italia. Flerfargede druer i variasjon av grå-blå og rosa-brun. Synonymer: pinot grigio ++
Pinot noir
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Burgund, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, lakris, sopp, våte blader, tobakk. Krevende å dyrke. Tynt skall og lys farge. Fruktig og relativt lavt tannin. Synonymer: spätburgunder ++
Pinot meunier
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Champagne, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Kirsebær, granateple, jord, sopp. Champagnedrue, knopper og modner tidlig. Tåler kjølig klima godt. Har et mel-lignende støv på undersiden av bladene. Synonymer: müllerrebe, schwarzriesling ++
Pinotage
Opprinnelse: Sør-Afrika Farge: Blå Aktuell i: Sør-Afrika
Aroma og beskrivelse: Plomme, bjørnebær, røde bær, lakris, tobakk, bacon. Krysning av pinot noir og cinsault. Kan utvikle uheldig aroma som maling. Lavt utbytte kan gi veldig gode resultater. Synonymer: –
Piquepoul
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå/Grønn Aktuell i: Languedoc, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Sitron. Kommer i både grønn og blå, men grønn er mest vanlig. Høy syre og mineralsk. Synonymer: picpoul, picapoll ++
Poulsard
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Jura, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Røde bær, furunål og høstløv. Tynt skall, lav tannin – gir lyse og saftige viner. Får lett en reduktiv stil. Lavt/ingen svovelbruk Brukes også mye til rosé. Synonymer: ploussard ++
Primitivo/zinfandel
Opprinnelse: Kroatia Farge: Blå Aktuell i: California, USA / Puglia, Italia
Aroma og beskrivelse: Kirsebær, jordbær, bjørnebær, rosin. Modner tidlig. Moderat tannin og høy syre. Langvarig opprinnelsesprosjekt avdekket at primitivo og zinfandel er samme drue, opprinnelig fra Kroatia. Gir alt fra friske og saftige til fyldige varianter med medium til høy alkohol. Synonymer: crljenak kastelanski, zin ++
Rabigato
Opprinnelse: Portugal Farge: Grønn Aktuell i: Douro, Portugal
Aroma og beskrivelse: Appelsinblomst, akasie, vegetal. Syre- og alkoholrik. Mineralsk og lagringsdyktig. Må ikke forveksles med rabo de Ovelha som kalles rabigato i Minho. Synonymer: rabisgatos ++
Ramisco
Opprinnelse: Portugal Farge: Blå Aktuell i: Colares, Portugal
Aroma og beskrivelse: Tørket frukt, jord. Kjent fra sandholdige og utrydningstruede Colares. Lavt-krypende planter, upodet fordi phylloxera klarer ikke den sandholdige jorden. Tanninrik og lagringsdyktig. Krevende som ung, men modner til kompleksitet. Synonymer: ramisco de colares
Rebo
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Trentino, Italia
Aroma og beskrivelse: Mørke bær, skogbunn. Krysning av merlot og teroldego. Fyldig, varm og tanninrik. Synonymer: incrocio rigotti 107-3
Refosco
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Friuli, Italia
Aroma og beskrivelse: Plomme, mandel. Refosco-navnet benyttes på ulike sorter i Nord-Italia, Slovenia og Kroatia med lik karakter. Friuli-varianten er mest anerkjent. Høy syre, modner sent. Hardfør mot råte. Synonymer: Refosco dal Peduncolo, Malvoise ++
Ribolla Gialla
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Friuli, Italia
Aroma og beskrivelse: Gul frukt, noe floral, urter. Dyrket siden romertiden. Foretrekker tørt fjellterreng. Synonymer: ribolla, rebula ++
Rieslaner
Opprinnelse: Tyskland Farge: Grønn Aktuell i: Franken, Pfalz, Tyskland
Aroma og beskrivelse: Sitrus, fersken. Krysning av riesling og silvaner. Lite dyrket, modner sent, relativt høy syre. Botrytis. Synonymer: mainriesling ++
Riesling
Opprinnelse: Tyskland Farge: Grønn Aktuell i: Tyskland (+ Frankrike, Østerrike og store deler av nye verden)
Aroma og beskrivelse: Eple, pære, sitrus, lime, ananas, fersken, våt stein, honningblomst, petrolium, gummi ++. Syrerik og mineralsk. Takler kjølig klima. Bør ha sakte og lang modning. Fatlagres sjeldent. Botrytis. Synonymer: renski rizling ++
Rondinella
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Veneto, Italia
Aroma og beskrivelse: Nøytral, urtetoner. Brukes mest i blend, lav tannin. Bidrar mest med volum. Voksaktig og solid skall. Rustikk, dyp farge, høy avkastning og velegnet for tørking – ref. Amarone og Recioto. Synonymer: –
Roussanne
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Rhône, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Lime, floral, urtete. Blendes gjerne med marsanne. Bidrar med syre, eleganse og kompleksitet. Noe sykdomsutsatt. Synonymer: bergeron, rebellot ++
Ruby cabernet
Opprinnelse: USA Farge: Blå Aktuell i: California, USA
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt. Krysning av carignan og cabernet sauvignon. Druen i Norges mest solgte vin fire år på rad – Falling Feather. Lett og saftig. Synonymer: cabernet ruby
Rufete
Opprinnelse: Portugal Farge: Blå Aktuell i: Douro, Portugal
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, jordlig. Modner sent, vært mye brukt i blend, men flere og flere endruevarianter spesielt i Spania. Benyttes også til portvin. Synonymer: castellana, rifete ++
Sagrantino
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Umbria, Italia
Aroma og beskrivelse: Mørke skogsbær, urter. Svært tanninrik, benyttes av og til i blend med sangiovese. Synonymer: sagrantino di montefalco ++
Sangiovese
Opprinnelse: Italia Farge: Blå Aktuell i: Toscana, Italia
Aroma og beskrivelse: Moreller, kirsebær, plommer, floral, urter, lakris, te. Blant Italias viktigste druer, dyrkes i hovedsak i sentrale Italia. Arbeidsom drue som modner sakte og sent. Syrefrisk, med relativt tynt skall, konsentrert. Synonymer: brunello, niellucio ++
Saint Laurent
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Tyskland / Burgenland, Østerrike
Aroma og beskrivelse: Kirsebær, rødbærsfrukt, røyk, krydder. Sensitiv og noe vanskelig å dyrke. Noe sykdomsutsatt. Modner relativt tidlig. Synonymer: sankt laurent, vavrinecke ++
Saperavi
Opprinnelse: Georgia Farge: Blå Aktuell i: Russland, Øst-Europa
Aroma og beskrivelse: Skogsbær, sjokolade, røkt kjøtt, lakris. Rosa druekjøtt, dyp farge, tanninrik og syrerik. Modner sent, trives i kjølig klima. Lang lagring nødvendig. Synonymer: kleinbeeriger, sapeur ++
Sauvignon blanc
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Loire, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Stikkelsbær, asparges, nesle, vegetal, solbærblader, sitrus, tropisk frukt, litchi ++. Aromatisk, en av verdens viktigste druer. Synonymer: blanc fumé, sauvignon ++
Savagnin/traminer
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Jura, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Sitrus, floral, tropisk frukt. Små bær, modner sent og har tykt skall. Motstandsdyktig mot sykdom. Eneste lovlig drue i Vin Jaunes (Jura) som utvikler flor. Synonymer: bon blanc, heida ++
Scheurebe
Opprinnelse: Tyskland Farge: Grønn Aktuell i: Rheinhessen, Tyskland / Burgenland, Østerrike
Aroma og beskrivelse: Fersken, solbær, grapefrukt, floral. Krysning av Silvaner og Riesling. Trives i kaldt klima. Synonymer: sämling 88
Sémillon
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Bordeaux, Frankrike
Aroma og beskrivelse: Sitrus, bivoks, honning, gress. Fyldig drue med tynt skall. Modnes tidlig og får et rosaskjær. Botrytis. Mest kjent som dessertvin. Mye brukt i blend med sauvignon blanc og muscadelle. Synonymer: chevrier, malaga ++
Sercial
Opprinnelse: Portugal Farge: Grønn Aktuell i: Madeira, Douro, Portugal
Aroma og beskrivelse: Sitrus, steinfrukt, mandel. Kan lett bli litt ubalansert. Modner sent, tynt skall, syrerik. Synonymer: cercial, esgana de cão ++
Silvaner
Opprinnelse: Østerrike Farge: Grønn Aktuell i: Franken, Tyskland
Aroma og beskrivelse: Nøytral, sitrus, honning. Høy syre, nøytral og reflekterer terroir godt. Knopper tidlig, utsatt for frost. Produktiv. Synonymer: grüner silvaner, sylvaner ++
Solaris
Opprinnelse: Tyskland Farge: Grønn Aktuell i: Norden
Aroma og beskrivelse: Frukt, banan. Tåler kaldt klima godt, dyrkes derfor mye i Norden. Modner tidlig. Synonymer: –
Syrah /shiraz
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Rhône, Frankrike / Australia
Aroma og beskrivelse: Skogsbær, pepper, urter, floral, lakris. Knopper sent, produktiv og modner relativt tidlig. En av verdens viktigste druer. Synonymer: candive, sira ++
Tannat
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Sørvest-Frankrike, Urugay
Aroma og beskrivelse: Plomme, røde og mørke skogsbær, lakris, mørk sjokolade, krydder, røyk. Tannin- og syrerik, blendes ofte med cabernet sauvignon og cabernet franc. Mørk, kraftfull og rustikk. Synonymer: harriague, maidiran ++
Tempranillo
Opprinnelse: Spania Farge: Blå Aktuell i: Rioja, Spania
Aroma og beskrivelse: Rødbærsfrukt, plomme. Modner tidlig, tar lett opp fatkarakter, brukes gjerne i blend. Synonymer: tinta roriz, tinto fino, tinta del pais, aragonez, tinta de Toro++
Torrontés
Opprinnelse: Argentina Farge: Grønn Aktuell i: La Rioja, Salta, Argentina
Aroma og beskrivelse: Floral, fersken, krydder. Argentina dyrker tre typer av torrontés, men torrontés riojano er typen som får mest oppmerksomhet. Syrefrisk og aromatisk dersom velkultivert. Store bær og tykt skall. Synonymer: torrontes riojano, torontel ++
Touriga franca
Opprinnelse: Portugal Farge: Blå Aktuell i: Douro, Portugal
Aroma og beskrivelse: Bjørnebær, floral. Benyttes oftest i blend. Dyrkes i hele nordlige Portugal. Lagringsdyktig og lite sykdomsutsatt. Synonymer: touriga francesa, tinta barca ++
Touriga Nacional
Opprinnelse: Portugal Farge: Blå Aktuell i: Portugal
Aroma og beskrivelse: Plomme, mørke og røde skogsbær, floral, urter, lakris. Blant Portugals viktigste druer. Tykt skall, rik på farge og tannin. Lagringsdyktig og intens. Synonymer: tourigo do dão, turiga, bical tinto
Trebbiano
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Italia
Aroma og beskrivelse: Nøytral, sitrus, urter. Flere ulike sorter kalles trebbiano, men trebbiano toscano er en av Italias mest dyrkede hvitvinsdruer. Synonymer: trebbiano toscano, ugni blanc ++
Treixadura
Opprinnelse: Portugal Farge: Grønn Aktuell i: Vinho Verde, Portugal / Ribeiro, Spania
Aroma og beskrivelse: Gule epler, fersken, aprikos, moden pære. Knopper tidlig og modner sent. Brukes mye i blend. Synonymer: trajadura
Trosseau/Bastardo
Opprinnelse: Frankrike Farge: Blå Aktuell i: Douro, Portugal
Aroma og beskrivelse: Røde og mørke bær, floral, organisk mineralitet. Avhengig av varmt og tørt klima. Dyp farge, syrlig og fast. Gjerne relativ høy alkohol. Brukes også i portvinsblend. Synonymer: merenzao, maturana tinta, verdejo tinto ++
Ugni blanc – se trebbiano
Verdejo
Opprinnelse: Spania Farge: Grønn Aktuell i: Rueda, Castilla y Leon, Spania
Aroma og beskrivelse: Grønne urter, sitrus, fennikel, eple, krydder, nøtter. Bush-vine, sandholdig jord, ønsker skygge fra bladverk. Synonymer: –
Verdehlo
Opprinnelse: Portugal Farge: Grønn Aktuell i: Madeira, Portugal
Aroma og beskrivelse: Sitrus, tropisk. Syrerik og aromatisk. Mest kjent som en av druene til Madeira. Synonymer: verdelho de madere ++
Verdicchio
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Marche, Italia
Aroma og beskrivelse: Sitrus, grapefrukt, mandel. Syrerik og aromatisk. Mest kjent som en av druene til Madeira. Synonymer: trebbiano di soave, trebbiano valtanesi ++
Vermentino
Opprinnelse: Italia Farge: Grønn Aktuell i: Liguria, Sardinia Italia
Aroma og beskrivelse: Sitrus, tropisk frukt, rosmarin, timian. Aromatisk, syrefrisk til tross for at ofte vokser i varmt klima. Synonymer: favorita, pigato ++
Viognier
Opprinnelse: Frankrike Farge: Grønn Aktuell i: Rhône, Languedoc-Roussillon
Aroma og beskrivelse: Aprikos, fersken, floral. Trives i relativt varmt klima, fargerik, fyldig og gjerne høy alkohol. Synonymer: vionnier, galopine ++
Welschrielsing
Opprinnelse: Østerrike Farge: Grønn Aktuell i: Østerrike, Bulgaria, Ungarn
Aroma og beskrivelse: Grønt eple, sitron. Har ikke slektskap til riesling. Syrefrisk, store kvalitetsforskjeller. Synonymer: welsch rizling, olasz rizling ++
Xarello
Opprinnelse: Spania Farge: Grønn Aktuell i: Penedès, Catalonia, Spania
Aroma og beskrivelse: Sitrus, steinfrukt. Mest kjent som del av cava-blend. Syrefrisk og lagringsdyktig. Synonymer: pansa blanca ++
Zweigelt
Opprinnelse: Østerrike Farge: Blå Aktuell i: Østerrike / Canada
Aroma og beskrivelse: Kirsebær, bringebær. Krysning av blaufränkisch og St. Laurent. Høy avkastning. Synonymer: cveigelt, rotburger ++