Gjør karriere som sommelier

Drømmer du om en karriere i vinverdenen, hvor du kan bli en ekspert på smaker, dufter og vinkunnskap? Da er NSU sitt sommelierstudie det perfekte valget for deg! Vår utdanning gir deg den nødvendige kunnskapen og ferdighetene for å bli en vellykket sommelier og trives i den spennende verden av vin og gastronomi.

Sommelierstudiet til NSU er tettpakket av kunnskap og av praktisk kursing for å bli en sommelier. Men hva blir du egentlig når du blir sommelier? Hva er karrieremulighetene?

Disse næringene skriker etter kompetanse

Enten det er serveringsnæringen, vinimportbransjen – eller kanskje en annen type bedrift hvor mat og drikke er involvert: disse næringene skriker etter kompetanse. NHO Reiseliv sier at rundt halvparten av deres over 3700 medlemsbedrifter har så store utfordringer med å finne kvalifisert arbeidskraft at det er et hinder for utvide bedriften.

Etter at du har tatt sommelierstudiet ved NSU vil du ha akkurat de kvalifikasjonene mange av disse bedriftene trenger.

En omfattende utdanning

NSUs sommelierstudie går over 36 undervisningsdager og avsluttes med en eksamen over 2 dager. Sommelierstudiet fokuserer på teori, smaking og praksis samt mat og vin i kombinasjon. Vårt mål er at du skal få god innsikt i alle typer drikkevarer og at du skal bli en trygg og kompetent fagperson.

En av de mest spennende aspektene ved sommelierutdannelsen er muligheten til å smake og vurdere en rekke viner fra hele verden. Du vil utvikle din egen smakssans og lære hvordan du kombinerer vin med mat for å skape fantastiske gastronomiske opplevelser.

I tillegg til den teoretiske og praktiske opplæringen, vil du også lære hvordan du administrerer en vinliste, lager vinmenyer og forstår økonomien bak vinbransjen. Dette er viktige ferdigheter for å kunne jobbe som sommelier på høyt nivå.

8 yrker du kan ha som sommelier

Som sommelier, en ekspert innen vin og drikkekultur, åpner det seg en rekke spennende karrieremuligheter. Denne yrkesveien gir deg muligheten til å utforske og dele din lidenskap for vin i ulike arbeidsmiljøer. Her er en liste over 8 sommelieryrker.

  1. Restaurant-sommelier: Den mest kjente rollen for en sommelier er å jobbe i førsteklasses restauranter. Her vil du hjelpe gjester med å velge riktig vin som passer til måltidet. Du vil også være ansvarlig for å administrere vinlisten, sikre at vinen oppbevares riktig, og trene personalet i vin- og service-etikette.
  2. Vinsmaker: En vinsmaker jobber med vinprodusenter for å vurdere smak, kvalitet og potensial for viner. Dette innebærer å smake på viner fra ulike druer, regioner og årganger, og gi tilbakemeldinger for å forbedre produksjonsprosessen.
  3. Vinmonopolet: Som sommelier kan du arbeide i vinmonopolet, hvor du hjelper kunder med å finne og kjøpe viner som passer deres smak og budsjett. Du kan også bidra til å kuratere vinutvalget til butikken.
  4. Vinkjellermester: På luksushoteller, klubber eller eksklusive restauranter kan du bli ansatt som en vinkjellermester. Dette innebærer å administrere en imponerende samling viner, ta vare på lagring og servering, og veilede gjester i vinvalg.
  5. Vinpedagog: Som sommelier kan du undervise om vin ved ulike utdanningsinstitusjoner eller som selvstendig pedagog. Du kan holde vinsmakinger, kurs og seminarer for enkeltpersoner eller grupper som ønsker å lære mer om vin.
  6. Vinrådgiver: Mange bedrifter og enkeltpersoner søker råd fra sommelierer når de skal bygge opp vinkjellere, velge viner for spesielle anledninger eller arrangementer, eller til og med investere i vin. Som en vinrådgiver gir du ekspertveiledning for å hjelpe dem med å ta de beste valgene.
  7. Vinjournalist og blogger: Hvis du har en talent for skriving og formidling, kan du bli en vinjournalist eller blogger. Dette gir deg muligheten til å dele din ekspertise, anmelde viner, rapportere om vinbransjen og formidle vinrelaterte historier.
  8. Vinprodusent: Noen sommelierer går videre og blir vinprodusenter ved å starte sine egne vingårder eller samarbeide med eksisterende produsenter. Dette krever en grundig forståelse av vinproduksjon og druedyrking.

Uansett hvilken karrierevei du velger som sommelier, vil din lidenskap for vin og din ekspertise åpne dører til spennende muligheter i vinverdenen. Fra restaurant-scenen til vinsmaking og utdanning, er sommelieryrket mangfoldig og givende for de som deler kjærligheten for vin.

Har du spørsmål?

Ikke nøl med å ta kontakt! Vi er tilgjengelig både via chat, både her og på sosiale medier. Du kan også ringe eller sende oss en mail. Kontaktinfo finner du nederst!