Forelesere i Bergen

Ken Engebretsen

Sted: Oslo, Trondheim, Bergen

Underviser i: Mat og vin i kombinasjon, praktiske fag, sommerlier- og gjestepsykologi ++

Bakgrunn: Ken er eier av Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) og Dansk Sommelier Utdannelse (DSU).

Vinfaglig utdannelse: Utdannet sommelier 1996

Bakgrunn i bransjen: Han har mer enn 10 års erfaring fra Michelin-restauranter som Bagatelle og Le Canard i Oslo. Ken har vært President i Norsk Vinkelnerforening og stiftet Norsk Vinkelnerlandslag. Han har trent flere norske deltagere til Nordisk, EM og VM for Sommelierer.

Driver med idag: I tillegg til NSU, er Ken eier av Vinoteca-gruppen som er ledende innenfor design og konstruksjon av vinkjellere for både private og Horeca.

Beste studietips: Start tidlig å lese og les jevnt gjennom hele året

Beste vinminne: Jeg har vært så heldig å få smake ufattelig mye god vin opp gjennom årene, så det er vanskelig å trekke frem en opplevelse. Men Montrachet 1966 DRC i kjelleren til Romané Conti rangeres ganske høyt.

Beste vintips: Drikk alltid bedre enn du har råd til

Beste mat og vin i kombinasjon tips: Erfar erfar erfar

Beste vinreisetips: Fly til Frankfurt, 20 min taxi til Nierstein i Rheinhessen, vandre i Roter Hang

Ove Svendsen

Sted: Bergen

Underviser i: Flere fag

Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse Bergen 2014

Bakgrunn i bransjen: Beste smaker NSU Bergen. 20 år restaurantbransjen. Fra servitør til F&B Manager.

Driver med idag: Grunder i Ypper, Matspaltist i BA.

Beste studietips: Studer elektronisk med pugge-apper som «Mental Case».

Beste vinminne: Don Pippo

Beste vintips: I dag: Pittnauer «Perfect Day»

Beste mat og vin i kombo tips: Tenk over aroma, vekt og struktur i maten du spiser – også hverdagsmaten. Lukk øynene mentalt og prøv å se for deg hvilken vin som kunne vært nydelig til.

Beste vinreisetips: San Miniato – trøffelfestival.

Heine Johansen

Sted: Bergen

Underviser i: Flere fag

Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse Bergen i 2015

Bakgrunn i bransjen: Har jobbet med vin siden 2007 i forskjellige funksjoner. Drev vinbaren Don Pippo i Bergen fra begynnelse til slutt. Har i flere år vært food and beverage manager for Engengruppen i Bergen. Ambassadør for VDP.

Driver med idag: Er redaktør for nettstedet nattverden.com og driver eget selskap som tilbyr konsultering, promotering og undervisning innen vin.

Beste studietips: To bøker som gjør studielivet ditt MYE lettere og som du har lyst å ha tilgjengelig på telefonen er «The Oxford Companion to Wine» og «Wine Grapes», begge med Jancis Robinson MW som redaktør. Kjøp dem på Google Play, Kindle eller Apple Books og søk opp hver gang det er noe du lurer på.

Beste vinminne: Vertikalsmaking hjemme hos Egon Müller.

Beste vintips: Smak alt du kan. Vær åpen for alle slags forskjellige viner.

Beste mat og vin i kombinasjon: Her kunne jeg ha sagt mye, men portvin og stilton er den som har fulgt meg gjennom hele mitt voksne liv.

Lars Rein-Helliesen

Sted: Oslo, Trondheim, Bergen

Underviser i: Italia

Utdannelse: UiO (Universitetet i Oslo) 1991-2000 med studier i Klassisk Arkeologi, Religionshistorie og Historie (Antikken), ink div studieopphold i Roma

Bakgrunn i bransjen: Restaurant 1987-2000, Gaia Wine & Spirits (italiensk vinimport) 1997->, Chaeos Wine & Spirits (verden) 2006 ->, Gaia Gruppen 2016 ->.

Driver med i dag: Vinimport Gaia Gruppen, undervisning, kurs, foredrag, vinsmakinger, vinreiser.

Beste studietips: Smak. Mye. Og spytt. Noe.

Beste vinminne: En uventet magisk trøffelpasta med en (like uventet) perfekt lagret og totalt underpriset Barolo 1990 en novemberkveld på en forglemmelig trattoria ved Piazza Duomo i Firenze, og en uforglemmelig Bistecca Fiorentina med en like totalt underpriset 1988 Brunello en januarkveld på den gang ærverdige Ristorante Sabatini, Piazza St Maria in Trastevere, Roma. Silkeføre.

Beste vintips: Rett serveringstemperatur.

Beste mat og vin i kombo tips: Mye. Men spis og drikk mye, sakte, lenge. Prøv. Og gjør det overalt.

Beste vinreisetips: Italia. Hele.

Glenn Erik Osebakken

Sted: Bergen

Underviser i: Flere fag

Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse Bergen 2014

Bakgrunn i bransjen: Faglært servitør og utdannet vinkelner ved NSU. Er også dommer for Mundus Vini

Driver med idag: Driver konsulentfirmaet SommHelp AS. Firmaet spesialiserer seg på vinforedrag og arrangementer for private og HoReCa. og samarbeider tett med Wines of Germany

Beste studietips: Kart, kart, kart og kart!

Beste vinminne: Første gang jeg kunne kjenne Grand Cru Rangen Riesling sin struktur og mineralitet

Beste vintips: Om man er i tvil, drikk Champagne

Beste mat og vin i kombo tips: Hvit Asparges, hollandaise og spekeskinke x GG Silvaner fra Franken

Beste vinreisetips: Alsace er fantastisk region. Kan anbefales på sykkel.

Kasper Wrem Anderson

Sted: Bergen

Underviser i: Spania, Portugal, Sider

Bakgrunn i bransjen: Har jobbet i restaurantbransjen siden 2008, først som studiejobb, deretter på full tid i Spania og Norge. Under vinkelnerstudiet jobbet jeg hos en siderprodusent i Hardanger, og fungerte heretter som restaurantsjef på Siderhuset Ola K. på Nå i Hardanger.

Driver med idag: Med ulike prosjekter som opprettelsen av Norsk Pommelier Utdanning på Hjeltnes i Hardanger, smaksdommer på NIBIO Lofthus, forfatterskap, podcasting, m.m.

Beste studietips: Alltid ha hv-spørsmål i bakhovedet; hvem, hva, hvor, hvordan, hvorfor, osv.

Beste vinminne: Tokaji Escenzia 2009. Spesielt, annerledes og et privilegie. Konsentrert og komplekst. Honning, lakris, aprikos, fersken, karamell, floralitet. Tunge, tunge gardiner. Flytende gull med historisk dybde.

Beste vintips: Gå etter kvalitet. Det pirrer nysgjerrighet.

Beste mat og vin i kombinasjon-tips: En kremet, lett aromatisk fiskesuppe servert med et glass feinherb riesling (2015) fra Moselprodusenten Steffen Prum. Sensorisk leksjon i hvordan aroma, vekt, struktur/tekstur går opp i en høyere enhet.

Beste vinreisetips: Reims i Champagne. Lad historien forføre deg med katedralen og de nærliggende, tradisjonsrike champagnehuse. Vinformidling og kulturopplevelse på sitt ypperste.

Thor Oddvar Havn

Sted: Bergen

Underviser i: USA, vinmarkedet/ vinprofil

Bakgrunn i bransjen: Alltid vært lidenskapelig opptatt av mat og drikke. Jobbet i restaurantbransjen i 5 år. Tok vinkelneren på NSU i 2021 og pommelierutdannelse på Beer and Cider academy i London i 2022

Driver med idag: Sommelier og Restaurantsjef i Brasserie 59 på Stord. Utdannet Sommelier og Pommelier. Holder smakinger og kurs i ulike sammenhenger om vin og sider. Jobber med mat og drikke til daglig og jakter stadig nye kombinasjoner.

Beste studietips: Les masse! Sett av en fast mengde med tid daglig. Tegn kart og fokuser på klima, beliggenhet og andre påvirkninger. Da vil vinstil og druesorter si seg litt selv når man får kunnskap nok. Lag flashcards og bruk dem hyppig! Studer sammen med andre slik at dere kan utfordre hverandre litt.

Beste vinminne: GG Riesling fra Johannes Leitz i vinmarkene hans i Rüdesheim. Sol, varme og godt selskap ledet av produsenten selv.

Beste vintips: Her er det vanskelig å trekke frem en spesiell vin, men tenk utradisjonelt. Det vil si våg å prøve noe nytt. Vi er vanedyr og velger ofte de samme vinstilene. Man kan finne noen skatter hvis man utforsker mindre kjente områder.

Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Jeg er meget svak for sjømat og i Norge er vi bortskjemte med råvarer i verdensklasse. Fersk sjøkreps fra min egen bakgård sammen med hvit burgund av kvalitet er magisk!

Beste vinreisetips: Når jeg skal på vinreise vil jeg helst oppleve så mye som mulig uten å måtte bruke unødvendig med tid på reising fra sted til sted. Da går reisen til Piemonte. Bo i Alba og reis rundt i regionen. Mange små landsbyer, veldig mye bra vin og nydelig mat!

Mads Skeie

Sted: Bergen

Underviser i: Vinifikasjon

Bakgrunn i bransjen: Det startet i Barossa Valley 2012, med jobb i vinproduksjon i mellomstort vinhus. Jeg var student ved NSU i 2015, og har de siste 10 årene vært ansatt Vinmonopolet, hvor jeg i dag også er kursholder for både ansatte og kunder. Har tatt eksamen i WSET 3 og fortiden i gang med Diplomautdanningen. Ved NSU i år underviser jeg i vinifikasjon og sterkvin.

Beste studietips: Bruk hele året godt slik at du unngår skippertak. Ta små pauser i lesingen med podcast, Youtube og flaschard.

Beste vinminne: Mange viner kunne blitt nevnt. Penfolds Grange Hermitage 1984 forstod jeg altfor lite av i Barossa 2012, men flaskene satte i gang et ønske om å lære mer.

Beste vintips: Vær fokusert og smak variert

Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Ikke drikk opp hele flasken før du har prøvd den til minst et par forskjellige måltider.

Beste vinreisetips: Fly til Wien og lei en bil. Du får smakt og sett mye på kort tid.

James Grieg

Sted: Bergen, Oslo, Trondheim

Underviser i: Brennevin

Bakgrunn: Bartender og Markedsføring

Bakgrunn i bransjen: Begynte i bransjen da han var 17 år, hovedsakelig som barback. Første cocktail bar var Barfly i Oslo, der han konkurrerte i Bombays Most Imaginative global cocktail competition og fikk på bakgrunn av dette tilbud om og gjenåpne det var Babylon Bar i Oslo.

Han konkurrerte videre i Bacardi Legacy i to år, og ble også med på teamet på Bettola bar der han var både Assitant bar manager og etter hvert driftsanvarlig for lokalet.

Reisen videre fra der gikk til Bacardi Norge, der James jobbet som Portefølje ambassadør, og ble i 2019 nevnt til Industry Improver of the year under BCA gallaen i Stockholm.

Under pandemien ble han del eier av Nuet Aquavit, og holder i dag en stilling av Global Brand Ambassafor.

Driver med I dag: Global brand ambassador, Nuet Aquavit

Beste studietips: Det og lære er ikke en fasit i seg selv, bruk tiden vettig og på en måte som hjelper deg selv mest mulig. Jeg lærte personlig alltid best av og snakke med andre og se hva de gjorde, da jeg har aldri vært særlig flink til og pugge.

Beste brennevintips: Irsk whiskey og Skotsk Whisky står alltid høyt oppe på lista for meg, en god speyside som for eks. Craigellachie 17 eller en irsk Redbreast 12

Beste reise tips: Mexico!
Fantastiske barer, utrolig mat og ekstremt god service på de fleste stedene.