Forelesere i Oslo

Ken Engebretsen

Sted: Oslo, Trondheim, Bergen

Underviser i: Mat og vin i kombinasjon, praktiske fag, sommerlier- og gjestepsykologi ++

Bakgrunn: Ken er eier av Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) og Dansk Sommelier Utdannelse (DSU).

Vinfaglig utdannelse: Utdannet sommelier 1996

Bakgrunn i bransjen: Han har mer enn 10 års erfaring fra Michelin-restauranter som Bagatelle og Le Canard i Oslo. Ken har vært President i Norsk Vinkelnerforening og stiftet Norsk Vinkelnerlandslag. Han har trent flere norske deltagere til Nordisk, EM og VM for Sommelierer.

Driver med idag: I tillegg til NSU, er Ken eier av Vinoteca-gruppen som er ledende innenfor design og konstruksjon av vinkjellere for både private og Horeca.

Beste studietips: Start tidlig å lese og les jevnt gjennom hele året

Beste vinminne: Jeg har vært så heldig å få smake ufattelig mye god vin opp gjennom årene, så det er vanskelig å trekke frem en opplevelse. Men Montrachet 1966 DRC i kjelleren til Romané Conti rangeres ganske høyt.

Beste vintips: Drikk alltid bedre enn du har råd til

Beste mat og vin i kombinasjon tips: Erfar erfar erfar

Beste vinreisetips: Fly til Frankfurt, 20 min taxi til Nierstein i Rheinhessen, vandre i Roter Hang

Andrè Brattland

Sted: Oslo

Underviser i: Frankrike og Fine Wine

Vinfaglig utdannelse: WSET Level 3 Award in Wines

Bakgrunn i bransjen: Vinjournalist

Driver med idag: Redaktør www.botti.no, skriver artikler for Norges ledende vinmagasin Vinforum og jurymedlem i «Meininger Mundus Vini Awards».

Beste studietips: Sett deg langt foran i undervisningssalen, være aktiv, still spørsmål og utfordre deg selv med å beskrive viner for andre. Da lærer du best.

Beste vinminne: På journalistjobb i Cornas. Møte ekte mennesker og vinbønder på jobb i de meget bratte skråningene deretter for å smake fatprøver i autentiske jordkjellere. Det er hva vin handler om.

Beste vintips: Forsøk GG fra Tyskland, viner fra det franske vinområdet Languedoc og oppsøk vinene fra vinområdene i Portugal. Her finner du fortsatt kvalitetsviner til en oppsiktsvekkende lav penge.

Beste mat og vin i kombo tips: Ikke følg trender slavisk. Velg viner du synes er gode og ikke grunnet at vinen nødvendigvis utfordrer eller har en kul historie. Gode viner med god frukt, bra syrestruktur og middels faste tanniner (rødvin) passer som oftest til gode matretter. Punktum.

Beste vinreisetips: Kjedelig svar. Reis til Piemonte, sett på Andrea Bocelli, la synsinntrykkene, kulturen, maten og ikke minst de fabelaktige vinene bergta deg.

Lars Rein-Helliesen

Sted: Oslo, Trondheim, Bergen

Underviser i: Italia

Utdannelse: UiO (Universitetet i Oslo) 1991-2000 med studier i Klassisk Arkeologi, Religionshistorie og Historie (Antikken), ink div studieopphold i Roma

Bakgrunn i bransjen: Restaurant 1987-2000, Gaia Wine & Spirits (italiensk vinimport) 1997->, Chaeos Wine & Spirits (verden) 2006 ->, Gaia Gruppen 2016 ->.

Driver med i dag: Vinimport Gaia Gruppen, undervisning, kurs, foredrag, vinsmakinger, vinreiser.

Beste studietips: Smak. Mye. Og spytt. Noe.

Beste vinminne: En uventet magisk trøffelpasta med en (like uventet) perfekt lagret og totalt underpriset Barolo 1990 en novemberkveld på en forglemmelig trattoria ved Piazza Duomo i Firenze, og en uforglemmelig Bistecca Fiorentina med en like totalt underpriset 1988 Brunello en januarkveld på den gang ærverdige Ristorante Sabatini, Piazza St Maria in Trastevere, Roma. Silkeføre.

Beste vintips: Rett serveringstemperatur.

Beste mat og vin i kombo tips: Mye. Men spis og drikk mye, sakte, lenge. Prøv. Og gjør det overalt.

Beste vinreisetips: Italia. Hele.

Francesco Marzola

Sted: Oslo

Underviser i: Flere fag

Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse Bergen 2014. Advanced Sommelier – Court of Masters Sommeliers

Bakgrunn i bransjen: Best Sommelier of the Nordic 2018 + Best Sommelier of Norway 2020 + Norges eneste kandidat til Master Sommelier eksamen. Norsk Kandidat til VM 2023

Driver med idag: Vindirektør på Ambassaden AS

Beste studietips: Fokus på teori

Beste vinminne: Da jeg bestod Advanced Sommelier eksamen og da jeg har vunnet konkurranser

Beste vintips: Vin fra Sør-Afrika

Beste mat og vin i kombo tips: Champagne til hele måltidet

Beste vinreisetips: Østerrike

Ole Strangstadstuen Berg

Sted: Oslo

Underviser i: Champagne og musserende viner

Vinfaglig utdannelse: Dansk Sommelier Utdannelse i 2016.

Bakgrunn i bransjen: Etter vinkelnerstudiet hadde jeg en bratt læringskurve da jeg startet å jobbe i vinkjelleren på Grand Café, som jeg ble hos frem til 2023

Driver med idag: Jobber for Vinify

Beste studietips: Smak (masse), les og vær nysgjerrig!

Beste vinminne: Prieuré-Roch Les Clos des Corvées 1er Cru Nuits saint Georges 2010

Beste vintips: Prøv noe nytt hver gang

Beste mat og vin i kombo tips: Viltkjøtt og Blaufränkisch

Beste vinreisetips: Aube i Champagne. Spennende små produsenter som bryter både grenser og tradisjoner i Champagne.

Petter Svanæs

Sted: Oslo

Underviser i: Druer, Smakemetodikk, Smakeskjema gjennomgang, Grunnsmaker, Andre land i Europa

Vinfaglig utdannelse: NSU og Court of Master Sommelier Introduction + Certified (arbeider mot Advanced)

Bakgrunn i bransjen: Jobbet på Kontrast, Territoriet, Maaemo og Katla. Over de siste årene har jeg deltatt i 2x Young Sommelier (2. plass begge år) og i 2019 deltok jeg i Senior NM (4. plass) for første gang.

Driver med idag: I dag arbeider jeg med vinimport og salg mot HORECA i LaMarc Wines.

Beste studietips: Som student fant jeg det veldig nyttig å lese opp mot forelesningene og neste ukes tema. Dersom man har lest litt i forveien kan man gå inn i en forelesning litt skarpere. Det skal ikke mer til enn 20-25minutter og man går inn i forelesningen med «mer» selvtillit.

Beste vinminne: Beste vinminne må være da jeg drakk Malmsey Madeira fra 1884 på Territoriet 17 Juli 2017. Opp til da hadde jeg aldri smakt noe så gammelt og hvordan en vin kunne være så kompleks over hele smaksspekteret sjokkerer meg fortsatt den dag i dag.

Beste vintips: Mitt beste vintips må være at folk, spesielt studenter, må tørre å utfordre seg selv. Drikk vin utenfor «komforsonen». Det er først når man kan nyte vin over hele spekteret at man lærer mest.

Beste mat og vin i kombo tips: Jeg er en sucker for Beaujolais med røkt svinepølse og/eller speket pølse. En god beaujolais med frukt og syre matcher det salte og fete kjøttet (pluss det trenger ikke sprenge lommeboka!).

Beste vinreisetips: Jeg har reist i masse forskjellige land og vinområder, men det er få områder som har sjarmert meg så mye som Loire. Loire-dalen er en lang dal med MASSE forskjellige druer og mikroklima som gjør turen fra Sancerre til Muscadet veldig spennende. Husk å sett av et par dager – det er en lang dal å kjøre!

Hans Ingi Tryggvason

Sted: Oslo

Underviser i: Øl

Ølfaglig utdannelse: Øl- og vin sommelier (IBD/NSU)

Bakgrunn i bransjen: Jobbet i utelivsbransjen de siste 20 årene og drevet steder som Gamle Major og Håndverkerstuene i Oslo. Ble årets International øl sommelier i 2014. Var med og satte i gang F&B-skolen i Thon gruppen.
Grunnlegger av Bryggeribråk – som ble gjennomført i 4 sesonger fra 2014 til 2017.

Driver med idag: Daglig leder ved Ringnes Brygghus som er et testbryggeri for Ringnes, Schous og Frydenlund.
Her har vi har smakinger for alle som er nysgjerrige på øl.
Er styremedlem i Norske akevitters venner.

Beste mat og øl i kombinasjon tips: Ost og øl. Her er det er en verden for alle fra nybegynnere til over middels interesserte. Alt handler bare om å være leken og nysgjerrig.

James Grieg

Sted: Oslo

Underviser i: Brennevin

Bakgrunn: Bartender og Markedsføring

Bakgrunn i bransjen: Begynte i bransjen da han var 17 år, hovedsakelig som barback. Første cocktail bar var Barfly i Oslo, der han konkurrerte i Bombays Most Imaginative global cocktail competition og fikk på bakgrunn av dette tilbud om og gjenåpne det var Babylon Bar i Oslo.

Han konkurrerte videre i Bacardi Legacy i to år, og ble også med på teamet på Bettola bar der han var både Assitant bar manager og etter hvert driftsanvarlig for lokalet.

Reisen videre fra der gikk til Bacardi Norge, der James jobbet som Portefølje ambassadør, og ble i 2019 nevnt til Industry Improver of the year under BCA gallaen i Stockholm.

Under pandemien ble han del eier av Nuet Aquavit, og holder i dag en stilling av Global Brand Ambassafor.

Driver med I dag: Global brand ambassador, Nuet Aquavit

Beste studietips: Det og lære er ikke en fasit i seg selv, bruk tiden vettig og på en måte som hjelper deg selv mest mulig. Jeg lærte personlig alltid best av og snakke med andre og se hva de gjorde, da jeg har aldri vært særlig flink til og pugge.

Beste brennevintips: Irsk whiskey og Skotsk Whisky står alltid høyt oppe på lista for meg, en god speyside som for eks. Craigellachie 17 eller en irsk Redbreast 12

Beste reise tips: Mexico!
Fantastiske barer, utrolig mat og ekstremt god service på de fleste stedene.

Nina Deberitz

Sted: Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger

Underviser i: Mat og vin, praktiske øvelser, søt vin, vertskap og gjestepsykologi, kvalitetsvurdering, tentamen / eksamen

Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse i 2011.

Bakgrunn i bransjen: 20 år i restaurant. B.la Hotel Bristol, Holmenkollen Park Hotel, Plah, Det Kongelige Slott

Driver med idag: Undervisningsansvarlig NSU, Leietjener på Det Kongelige Slott

Beste studietips:
 Lag deg en plan for systematisk lesing. Tegn kart, lag flashcards, og sett av 10 timer i uken til lesing ved siden av skolen. Smak så mye du kan, og nyt denne spennende reisen.

Beste vinminne:
 Sitte midt i en vinmark i Champagne og spise lunsj med deilig vin i glasset.

Beste vintips:
 Tørr å utfordre deg selv med å tenke utenfor boksen.

Beste mat og vin i kombo tips:
 Tenk alltid vekt, aroma tekstur.

Beste vinreisetips: Lei en cab og kjør Weinstraße i Tyskland