Ken Engebretsen
Underviser i: Historie, smaketeknikk, vinlovgivning ++
Bakgrunn: Ken er eier av Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) og Dansk Sommelier Utdannelse (DSU).
Vinfaglig utdannelse: Utdannet sommelier 1996
Bakgrunn i bransjen: Han har mer enn 10 års erfaring fra Michelin-restauranter som Bagatelle og Le Canard i Oslo. Ken har vært President i Norsk Vinkelnerforening og stiftet Norsk Vinkelnerlandslag. Han har trent flere norske deltagere til Nordisk, EM og VM for Sommelierer.
Driver med idag: I tillegg til NSU, er Ken eier av Vinoteca-gruppen som er ledende innenfor design og konstruksjon av vinkjellere for både private og Horeca.
Beste studietips: Start tidlig å lese og les jevnt gjennom hele året
Beste vinminne: Jeg har vært så heldig å få smake ufattelig mye god vin opp gjennom årene, så det er vanskelig å trekke frem en opplevelse. Men Montrachet 1966 DRC i kjelleren til Romané Conti rangeres ganske høyt
Beste vintips: Drikk alltid bedre enn du har råd til
Beste mat og vin i kombinasjon tips: Erfar erfar erfar
Beste vinreisetips: Fly til Frankfurt, 20 min taxi til Nierstein i Rheinhessen, vandre i Roter Hang
Heine Johansen
Underviser i: Tyskland og Østerrike
Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse Bergen i 2015
Bakgrunn i bransjen: Har jobbet med vin siden 2007 i forskjellige funksjoner. Drev vinbaren Don Pippo i Bergen fra begynnelse til slutt. Har i flere år vært food and beverage manager for Engengruppen i Bergen. Ambassadør for VDP.
Driver med idag: Administrasjon innenfor NSU, Vinoteca, Tysk vin og Norwegian Wine Communication. Er ved siden av dette også redaktør for nettstedet nattverden.com
Beste studietips: To bøker som gjør studielivet ditt MYE lettere og som du har lyst å ha tilgjengelig på telefonen er «The Oxford Companion to Wine» og «Wine Grapes», begge med Jancis Robinson MW som redaktør. Kjøp dem på Google Play, Kindle eller Apple Books og søk opp hver gang det er noe du lurer på.
Beste vinminne: Vertikalsmaking hjemme hos Egon Müller.
Beste vintips: Smak alt du kan. Vær åpen for alle slags forskjellige viner.
Beste mat og vin i kombinasjon: Her kunne jeg ha sagt mye, men portvin og stilton er den som har fulgt meg gjennom hele mitt voksne liv.
Lars Rein-Helliesen
Underviser i: Italia
Utdannelse: UiO (Universitetet i Oslo) 1991-2000 med studier i Klassisk Arkeologi, Religionshistorie og Historie (Antikken), ink div studieopphold i Roma
Bakgrunn i bransjen: Restaurant 1987-2000, Gaia Wine & Spirits (italiensk vinimport) 1997->, Chaeos Wine & Spirits (verden) 2006 ->, Gaia Gruppen 2016 ->.
Driver med i dag: Vinimport Gaia Gruppen, undervisning, kurs, foredrag, vinsmakinger, vinreiser.
Beste studietips: Smak. Mye. Og spytt. Noe.
Beste vinminne: En uventet magisk trøffelpasta med en (like uventet) perfekt lagret og totalt underpriset Barolo 1990 en novemberkveld på en forglemmelig trattoria ved Piazza Duomo i Firenze, og en uforglemmelig Bistecca Fiorentina med en like totalt underpriset 1988 Brunello en januarkveld på den gang ærverdige Ristorante Sabatini, Piazza St Maria in Trastevere, Roma. Silkeføre.
Beste vintips: Rett serveringstemperatur.
Beste mat og vin i kombo tips: Mye. Men spis og drikk mye, sakte, lenge. Prøv. Og gjør det overalt.
Beste vinreisetips: Italia. Hele.
Sander Johnsson
Sted: Stavanger
Underviser i: Øl, Sider, Hetvin, Brennevin, Alkoholfri drikke, Australia, New Zealand og Asia
Vinfaglig utdannelse: KA
Bakgrunn i bransjen: Sander har førsteplass i NM og ble Nordisk mester i 2022. Han har også jobbet på Colonialen i Bergen, Litteraturhuset i Bergen, Fish and Cow og Tango i Stavanger.
Driver med idag: Head Sommelier på RE-NAA, som i 2024 fikk tre stjerner i Michelin-guiden. Han er også deleier i Pergola Vinbar
Beste studietips: Beste studietips for meg vil være å lese seg opp litt på forhånd om temaet man skal gå gjennom i timen, for å få en lettere forståelse av temaet og lettere og prosessere når man er i forelesning
Beste vinminne: Det vil nok være når jeg var på besøk hos Egon Muller i 2019 og ble overrasket med mye eldre årganger av de forskjellige pradikatene, og ikke bare den nyeste årgangen. Og fikk være med ut i Scharzhofberg og ned i kjelleren
Beste vintips: Vanskelig spørsmål da det ikke er én vin som jeg alltid går tilbake til, prøver alltid å prøve noe nytt. Går aldri inn på polet med en plan, men har i det siste vært veldig interessert i viner fra savoie, og røde viner fra Galicia
Beste mat og vin i kombo tips: Å drikke det man selv har lyst å drikke, men noe som ofte kan være gøy er å velge vinen først og så lage mat ut ifra det
Beste vinreisetips: Det vil nok for øyeblikket være Santorini. Bra øy for bare å slappe av på stranden, men begynner å bli en håndfull med fantastiske produsenter der som er mulig å besøke på relativt kort tid med tanke på at øyen er relativt liten, og kommer seg unna det ellers relativt turistifiserte delene av øya
Jonathan Lundgren
Sted: Stavanger
Underviser i: USA, Spania, Sør-Amerika og Afrika
Vinfaglig utdannelse: NSU 2015. Jonathan jobber med å fullføre det avanserte nivået (Advanced) ved Court of Master Sommeliers Europe
Bakgrunn i bransjen: Han har 25 års erfaring fra restauranter i Skandinavia som Michelin-restauranten Herman i København, samt Tango Restaurant i Stavanger, og han har opparbeidet en solid kompetanse og lidenskap for bransjen. Jonathan har vært nominert to år til årets sommelier gjennom norsk vinkelnerforening
Driver med idag: Selvstendig næringsdrivende, hvor han b.la holder vinsmakinger og teambuilding.
Beste studietips: Lag deg en god oversikt over vinområder, og legg ved druetyper i de forskjellige regioner. Les strukturert og disiplinert, så klarer man fint eksamen
Beste vinminne: Fra vinreise i USA 2011. Middag hos Hedges Family Estate, Red Mountain i Washington State med eldre magnumflasker av Cabernet Sauvignon til en fantastisk middag ved solnedgangen på vineriet
Beste vintips: Chamisal Pinot Noir Edna Valley, San Luis Obispo, California. Fra de første stokkene av Pinot Noir i regionen. Utroligstrukturert og delikat
Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Riesling Spätlese 1995 Kloster Eberbach, Rheingau paret med Yakatori-grillet Hitra Kamskjell, syrlig eplekompott & tindvedsaus med brunet smør
Beste vinreisetips: Monforte D’Alba, Piemonte
Thorstein Taklo
Sted: Stavanger
Underviser i: Musserende og Rosè
Vinfaglig utdannelse: KA 2020. Han studerer i dag også til Diploma i London
Bakgrunn i bransjen: Thorstein Solheim Taklo er en fremtredende sommelier fra Måløy. Han har vært bosatt i Bergen i flere år, og har jobbet som servitør før han utdannet seg til vinkelner
Driver med idag: Jobber nå ved Norvald Vinbar og på Hermetikken i Stavanger. Her jobber Thorstein sammen med andre dyktige sommelierer for å gi gjestene en førsteklasses vinopplevelse
Beste studietips: Prøv nåke nytt kver gong, gjerne en vin/produsent/drue/region du aldri har smakt. Det e kjekkast
Beste vinminne: Dei beste minna skjer i godt selskap med gode folk
Beste vintips: Den neste flaska e alltid den beste. Må ikkje vere godt for at du skal lære nåke av det
Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Kom på Hermetikken
Beste vinreisetips: Ta alle muligheta du får, uansett kor det e
Kristoffer Aga
Sted: Stavanger
Underviser i: Internasjonale druer, Vinkart / salg, Søtvin, Vertskap og gjestepsykologi +++
Vinfaglig utdannelse: NSU 2014. Faglært servitør siden 2013, utdannet øl-kelner og sake-sommelier.
Bakgrunn i bransjen: Har med seg førsteplass i NM Junior Wine Award2016, 2 gull NM servitør 2017/18, sølv Nordisk 2019, Årets Sommelier 2 år på rad, bronse og sølv i sommelier-NM 21 og 22.
Driver med idag: Til daglig er Kristoffer Head of Wine and Beverage på Renaa Restauranter og restaurantsjef på RE-NAA
Beste studietips: Lag en plan fra start som funker for deg og husk å ta pauser. Det finnes flere måter å lære på en bare å lese bøker, både podkast, Guildsoom og videoer er nyttige verktøy.
Beste vinminne: Det har jeg veldig mange! Vanskelig å velge.
Beste vintips: Clos Rougeard før 2017. Drikk det mens du kan
Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Sauvignon Blanc fra FX Pichler hvis du kan finne den sammen med klassisk okse tartar. Digg!
Beste vinreisetips: Helt klart Østerrike, kommer alltid tilbake der. Det er bra uansett hva region du velger.
Knut Espen Misje
Sted: Stavanger
Underviser i: Vitikultur, Vinifikasjon og Frankrike
Vinfaglig utdannelse: Med en sterk interesse for vinkunnskap utdannet han seg først til sommelier og bestod deretter WSET Diploma i London (som den første nordmann)nen noensinne) tilbake i 2002.
Bakgrunn i bransjen: Knut-Espen er en sommelier, vinekspert, vinforfatter og vinkonsulent. Han er født og oppvokst i Bergen, og begynte å jobbe i restauranter mens han studerte statsvitenskap ved universitetet. Det tok ikke lang tid før han byttet ut politikk med utdannelse i hotell- og restaurantledelse. Han har eid og drevet restauranter, barer og vin importfirmaer
Driver med I dag: Norvald Vinbar og Hermetikken Restaurant. Sistnevnte fikk nettopp en stjerne i Michelin-guiden
Beste studietips: Reis og opplev vinområdene og besøk så mange gode produsenter du kan!
Beste vinminne: 1982 Cristall Rose i magnum, drukket i Stockholm cirka 2005
Beste vinminne: 1982 Cristall Rose i magnum, drukket i Stockholm cirka 2005
Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Grillet nakkekotelett med masse sautert kantarell og en feit saus på fløte og sterk grovkvernet grønn pepper med en ung Riesling Kabinett fra Mosel
Beste vinreisetips: Willamette Valley, Oregon
Nina Deberitz
Sted: Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger
Underviser i: Mat og vin, praktiske øvelser, søt vin, vertskap og gjestepsykologi, kvalitetsvurdering, tentamen / eksamen
Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse i 2011.
Bakgrunn i bransjen: 20 år i restaurant. B.la Hotel Bristol, Holmenkollen Park Hotel, Plah, Det Kongelige Slott
Driver med idag: Undervisningsansvarlig NSU, Leietjener på Det Kongelige Slott
Beste studietips: Lag deg en plan for systematisk lesing. Tegn kart, lag flashcards, og sett av 10 timer i uken til lesing ved siden av skolen. Smak så mye du kan, og nyt denne spennende reisen.
Beste vinminne: Sitte midt i en vinmark i Champagne og spise lunsj med deilig vin i glasset.
Beste vintips: Tørr å utfordre deg selv med å tenke utenfor boksen.
Beste mat og vin i kombo tips: Tenk alltid vekt, aroma tekstur.
Beste vinreisetips: Lei en cabriolet og kjør Weinstraße i Tyskland