Sommelierstudiet

Sommelier eller vinkelner har status på lik linje med en god kjøkkensjef. Sommelierutdannelsen åpner dører, gir påvirkningskraft og mulighet for lederstillinger. Studiet vil også gjøre deg til en av de få faglærte innen vin og brennevin i hotell- og restaurant. I 2022 tilbyr vi studier i Oslo og Trondheim og i 2023 i Oslo og Bergen.

Kursoppbygging

Studiet går over to semestre av 38 (ink eksamen) mandager med oppstart i januar. Første semester avsluttes med en tentamen før et sommeropphold på 5 uker. Du vil få en rask tilbakemelding på din tentamen slik at du vet hva du bør lese deg opp på i løpet av sommeren. Andre semester er fordypning og avsluttes med teoretisk og praktisk eksamen i november.

Sommelierstudiet fokuserer på teori, smaking og praksis, samt mat og vin i kombinasjon. Målet for NSU er at du som vår student skal få god forståelse og innsikt i alle typer drikkevarer, samt praktiske elementer rundt det drikkefaglige. Du skal bli en trygg og kompetent fagperson som stødig utøver ditt fag, blir respektert av kolleger og skaper gode gjesteopplevelser. 

Undervisningen dekker:

 • Alle verdens viktige vinland blir grundig gjennomgått med fokus på blant annet Frankrike, Italia, Tyskland, Spania, Portugal, Østerrike, Australia, USA, Sør-Amerika, Sør- Afrika, New Zealand
 • Også mindre vinland vil bli dekket, som eks. Hellas, Slovenia, England osv.
 • Sensorikk og smaketeknikk
 • Vitikultur og vinifikasjon
 • Åpning, skjenking, servering, glassbruk, dekantering, lufting, osv.
 • Lagring og vinfeil
 • Sommelierpsykologi, gjestepsykologi, oppbygging av vinkart, mersalg
 • Mat og vin i kombinasjon - f.eks. kjøtt og vin, sjømat og vin, ost og vin, dessert og vin
 • Øl, brennevin, hetviner og øvrig relevant aĺkoholholdig drikke
 • Alkoholfrie alternativer samt kaffe og te

Vi smaker flere hundre viner i løpet av studiet, og vinsmaking gjennomføres underveis i teoriundervisningen slik at du får smake relevante viner i sammenheng med teorien som det undervises i. 

Undervisningsmateriell:

Som supplement til bøker har vi utviklet vårt eget undervisningsmateriell som består av kompendier og studiespørsmål. På denne måten streber vi etter å til enhver tid ha oppdatert informasjon. Undervisningsmateriell vil være tilgjengelig senest fra uken før neste undervisning.

Anbefalt litteratur:

- "The World Atlas of Wine" av Hugh Johnson og Jancis Robinson 8th Edition
- "The Oxford Companion to Wine" av Jancis Robinson
- "Verdt å vite om vin" av Arne Ronold og Jørgen Mønster

Tester, tentamen og avsluttende eksamen:

I løpet av året vil det gjennomføres diverse tester for å forberede studentene til tentamen/eksamen. Første semester avsluttes med tentamen som er en prøve som omfatter både teori og blindsmaking. Studiet avsluttes med eksamen over to dager, en dag med teori og en dag med blindsmaking av vin, øl og sprit samt praktiske elementer som dekantering og mat og vin i kombinasjon.

Studieplan:

Alle påmeldte studenter vil få studieplan tilgjengelig i forkant av studiet.

Datoer for 2023 (med forbehold om endringer)

Jan 9, 16, 23, 30
Feb 6, 13, 20, 27
Mar 6, 13, 20, 27
April 3(trolig online), 17, 24
Mai 2(tir), 8, 15, 22, 30 (tir)
Juni 5, 12,19, 26
Aug 7, 14, 21, 28
Sept 4, 11, 18, 25
Okt 2, 9, 16, 23, 30(eksamen teori), 31 (eksamen praksis)

3. april er satt opp som «trolig online» er i forbindelse med påske. Under perioder med online undervising de siste årene har vi sett at studentene har hatt stor glede av å kunne ha hyttekontor / feriekontor i forbindelse med påsken, hvor mange ellers ville hatt fravær. Undervisingen vil da foregå online live og man vil også få tilsendt opptak i etterkant. Man vil få med seg smaksett med småflasker med de vinene som skal smakes til online undervisingen.

Det er også satt opp 2 tirsdager i mai, da vi mister to mandager som faller på røde datoer.

Hvem kan søke:

Først og fremst deg som jobber med vin til daglig, men vi ser en stor økning av forespørsler fra privatmarkedet og har utvidet antall plasser til disse. Du får bekreftelse på din påmelding ila 1-3 virkedager.


Studietur

På vårparten foretar vi en ikke obligatorisk studietur til et sentralt europeisk vinland hvor vi i 3- 4 dager besøker et bredt utvalg av produsenter. Vi er innom både de små vinhusene og de større og mer kommersielle produsentene. Vi får innsikt i arbeidet som foregår i vinmarkene og prosessene i vinhuset. Vi får møte engasjerte vinpersonligheter som beriker og inspirerer ved å dele sin kunnskap. Dette er en svært populær tur med utrolig mye læring, men også unike opplevelser som gir minner for livet.

Studenter på vei opp en bratt vinmark i Mosel, Tyskland.

Sommelierhistorie

Allerede for 2000 år siden, fikk romerske soldater en daglig vinrasjon. Forløperen til dagens sommelier i Romerriket fraktet vin ut til soldatene. Romerne visste at vin fra ulike områder hadde ulike kvaliteter, og gjennom planlegging og et nøye agronomisk arbeid, etablerte de mange av Europas vinområder.

Cirka 650 år e.Kr. etablerte flere munkeklostre seg i Europa. Munkene viste stor forkjærlighet for vindruen, og et spennende arbeid startet med å perfeksjonere vinmarkene. Munkene etablerte forløperne til mange av dagens mest anerkjente vinmarker.

Ludvig den 14. var svært opptatt av kombinasjonen av mat og vin. Solkongen i Frankrike la dermed til rette for de aller første sommelierene. I tillegg til å kontrollere at vinen og maten var perfekt, så var det også viktig å kontrollere og avverge et eventuelt forgiftningsforsøk. I denne perioden utvikles kunsten å smake på vin, og sommelieryrket ble etablert.

I dag er sommelieren en av bedriftens mest betrodde medarbeidere, og fungerer som et bindeledd mellom kjøkkensjef, restaurantsjef, gjester og eiere. Sommelieren styrer vinkjelleren, innkjøp og salg av vin, vinmenyen/vinkart samt drikkefaglig opplæring av de ansatte.

Studiesteder

Oslo

Oslo tilbyr uendelige arbeidsmuligheter fra små bydelsrestauranter til hotell- og stjernerestauranter i verdensklasse. Konkurransen om de gjeveste stillingene er stor, og formalisert utdannelse er en stor fordel.
Neste studie: 9. jan 2023

Vi avholder våre studier i Oslo sentrum. Kun kort avstand fra Oslo S.

Trondheim

I år er vi på Digs. Utrolig freshe og kule lokaler sentralt i byen.

Bergen

Tilgang til førsteklasses råvarer fra sjø og land gjør Bergen idag til en svært spennende matby. Vi har utdannet sommelierer i Bergen siden 2014 og opplever stor entusiasme i byens fagmiljø. Vil du være med på reisen, hopp ombord!
Neste studie: 09. jan 2023


Scandic Byparken
Christiesgate 5-7
5808

Ålesund

I 2021 gjennomførte vi Norges første Sommelier studie i Ålesund. 24 studenter fra byen og flotte spisesteder og hoteller i nærheten fikk æren å være det første kullet. Vi håper å komme tilbake snart

Scandic Parken
Storgata 16
6002 Ålesund

Se flere

Førstkommende kurs

Oslo:
9. januar 2023

Kl. 09.00 - 17.00

Bergen:
9. januar 2023

Kl. 09.30 - 17.30

Pris

Kr. 52000,-

Kurset inkluderer

 • Tilgang til studentportalen med kompendier og studiespørsmål
 • Undervisningsmateriell inkludert vin, sprit, ppt, studiespørsmål, kart og videoer
 • Undervisningsdager i sentrale kurslokaler
 • Lunsj, frukt eller annen "snack", kaffe, te.
 • Tentamen 1 dag og eksamen 2 dager
 • Kursbevis, diplom, sommelier nål og avslutningsseremoni ved bestått eksamen

Vi gjør oppmerksom på at studietur og studiebøker ikke er inkludert i studieavgiften.

Undervisningsspråk

All undervisning foregår på norsk med svært få unntak. Stephen Twining har vært et fast innslag i mange år med te-undervisning som holdes på engelsk. Det kan også forekomme at vi får gjesteforelesere som f.eks. produsenter, som også foreleser på engelsk. 

Betingelser

Påmelding til studiet er bindene. Avbestilling til kurset skal være skriftlig og sendes til post@vinkelneren.no. Ved avbestilling, uansett årsak, belastes et administrasjonsgebyr på kr. 4 500,-. Ved avbestilling senere enn åtte(8) uker før studiestart, uansett årsak, påløper et avbestillingsgebyr pålydende 50 % av kursavgiften. Ved avbestilling senere enn fire(4) uker før studiestart, uansett årsak, belastes hele kursavgiften. Ved å godta betingelsene og sende inn påmelding bekrefter du at du lest og godtatt betingelsene.

Noen studiedager vil kunne gjennomføres online om myndighetene krever det eller om det av andre årsaker er mer hensiktsmessig. Om så skulle skje vil det uansett ikke gå utover antall viner som smakes i løpet av studieforløpet. 

Norsk Sommelier Utdannelse kan avlyse kurs ved for få påmeldte inntil 4 uker før studiestart. (Dette skjer svært sjeldent) Evt. innbetalt kursavgift refunderes 100% i så tilfelle.

Mer informasjon

Kontakt Nina Deberitz på tlf: +47 93055667 eller send epost til post@vinkelneren.no