Sommelierstudiet

Sommelier eller vinkelner har status på lik linje med en god kjøkkensjef. Sommelierutdannelsen åpner dører, gir påvirkningskraft og mulighet for lederstillinger. Studiet vil også gjøre deg til en av de få faglærte innen vin og brennevin i hotell- og restaurant. I 2021 tilbyr vi studier i Oslo, Trondheim, Bergen og Ålesund. I Ålesund gjennomføres studiet på et semester. 

Kursoppbygging

Studiet går over to semestre av 38 mandager med oppstart i januar. Første semester avsluttes med en tentamen før en sommerferie. Du vil få en rask tilbakemelding på tentamen slik at du vet hva du bør lese deg opp på i løpet av sommeren. Andre semester avsluttes med teoretisk og praktisk eksamen i november.

Ålesund har et eget studieopplegg hvor det undervises mandager og tirsdager og hele studiet gjennomføres på et semester. 

Sommelierstudiet fokuserer på teori, smaking og praksis, samt mat og vin i kombinasjon. Målet for NSU er at du som vår student skal få god forståelse og innsikt i alle typer drikkevarer, samt praktiske elementer rundt det drikkefaglige. Du skal bli en trygg og kompetent fagperson som stødig utøver ditt fag, blir respektert av kolleger og skaper gode gjesteopplevelser. 

Undervisningen dekker:

  • Alle verdens viktige vinland blir grundig gjennomgått med fokus på blant annet Frankrike, Italia, Tyskland, Spania, Portugal, Østerrike, Australia, USA, Sør-Amerika, Sør- Afrika, New Zealand
  • Også mindre vinland vil bli dekket, som eks. Hellas, Slovenia, England osv.
  • Sensorikk og smaketeknikk
  • Åpning, skjenking, servering, glassbruk, dekantering, lufting, osv.
  • Lagring og vinfeil
  • Sommelierpsykologi, gjestepsykologi, oppbygging av vinkart, mersalg
  • Mat og vin i kombinasjon - f.eks. kjøtt og vin, sjømat og vin, ost og vin, dessert og vin
  • Øl, brennevin, hetviner og øvrig relevant aĺkoholholdig drikke
  • Alkoholfrie alternativer samt kaffe og te

Vi smaker hundrevis av viner i løpet av studiet, og vinsmaking gjennomføres underveis i teoriundervisningen slik at du får smake relevante viner i sammenheng med teorien som det undervises i. 

Undervisningsmateriell:

Vi har utviklet vårt eget undervisningsmateriell som består av kompendier og studiespørsmål. På denne måten er informasjonen alltid oppdatert - i motsetning til trykte bøker. Undervisningsmateriell vil være tilgjengelig fra uken før neste undervisning.

Anbefalt litteratur:

- "The Wine Atlas of Wine" av Hugh Johnson og Jancis Robinson
- "The Oxford Companion to Wine" av Jancis Robinson
- "Verdt å vite om vin" av Arne Ronold og Jørgen Mønster

Tester, tentamen og avsluttende eksamen:

I løpet av året vil det gjennomføres diverse tester for å forberede studentene til tentamen/eksamen. Første semester avsluttes med tentamen som er en heldagsprøve som omfatter både teori og praksis. Studiet avsluttes med eksamen over to dager, en dag med teori og en dag med blindsmaking og praktiske elementer.

Studieplan:

Alle påmeldte studenter vil få studieplan tilgjengelig i forkant av studiet.

Hvem kan søke:

Først og fremst deg som jobber med vin til daglig, men vi tar også inn noen privatpersoner hvert år om vi har ledige plasser. 

Studietur

På vårparten foretar vi en ikke obligatorisk studietur til et sentralt europeisk vinland hvor vi i 4 dager besøker et bredt utvalg av produsenter. Vi er innom både de små vinhusene og de større og mer kommersielle produsentene. Vi får innsikt i arbeidet som foregår i vinmarkene og prosessene i vinery. Vi får møte engasjerte vinpersonligheter som beriker og inspirerer ved å dele sin kunnskap. Dette er en svært populær tur med utrolig mye læring, men også unike opplevelser som gir minner for livet.

Sommelierhistorie

Allerede for 2000 år siden, fikk romerske soldater en daglig vinrasjon. Forløperen til dagens sommelier i Romerriket fraktet vin ut til soldatene. Romerne visste at vin fra ulike områder hadde ulike kvaliteter, og gjennom planlegging og et nøye agronomisk arbeid, etablerte de mange av Europas vinområder.

Cirka 650 år e.Kr. etablerte flere munkeklostre seg i Europa. Munkene viste stor forkjærlighet for vindruen, og et spennende arbeid startet med å perfeksjonere vinmarkene. Munkene etablerte forløperne til mange av dagens mest anerkjente vinmarker.

Ludvig den 14. var svært opptatt av kombinasjonen av mat og vin. Solkongen i Frankrike la dermed til rette for de aller første sommelierene. I tillegg til å kontrollere at vinen og maten var perfekt, så var det også viktig å kontrollere og avverge et eventuelt forgiftningsforsøk. I denne perioden utvikles kunsten å smake på vin, og sommelieryrket ble etablert.

I dag er sommelieren en av bedriftens mest betrodde medarbeidere, og fungerer som et bindeledd mellom kjøkkensjef, restaurantsjef, gjester og eiere. Sommelieren styrer vinkjelleren, innkjøp og salg av vin, vinmenyen/vinkart samt drikkefaglig opplæring av de ansatte.

Studiesteder

Oslo

Oslo tilbyr uendelige arbeidsmuligheter fra små bydelsrestauranter til hotell- og stjernerestauranter i verdensklasse. Konkurransen om de gjeveste stillingene er stor, og formalisert utdannelse er en stor fordel.

Matkurs AS
Stockholmsgata 8
0566 Oslo

Trondheim

Den lokale matkulturen har dype røtter som nå vokser og finner nye veier. Byen opplever nye stjerner og et fagmiljø i stor utvikling. Kompetanseheving er viktig for å lykkes i en svært konkurranseutsatt hotell- og restaurantbransje.


Britannia Hotel
Dronningensgate 5
7011 Trondheim

Bergen

Tilgang til førsteklasses råvarer fra sjø og land gjør Bergen idag til en svært spennende matby. Vi har utdannet sommelierer i Bergen siden 2014 og opplever stor entusiasme i byens fagmiljø. Vil du være med på reisen, hopp ombord!


Scandic Byparken
Christiesgate 5-7
5808

Ålesund

Info om studiested kommer snart

Se flere

Førstkommende kurs

Oslo:
11. januar 2021

Kl. 09.00 - 17.00

Bergen:
11. januar 2021

Kl. 09.30 - 17.30

Trondheim:
11. januar 2021

Kl. 09.30 - 17.30

Ålesund
11. januar 2021

Kl. 09.30 - 17.30

Pris

Kr. 47 500,- (vi tilbyr avbetalingsløsninger)

Kurset inkluderer

  • Tilgang til studentportalen med kompendier og studiespørmsål
  • Undervisningsmateriell inkludert studiespørsmål, kart og videoer
  • Undervisningsdager i sentrale kurslokaler
  • Lunsj, frukt, kaffe, te, Sanpellegrino / Acqua Panna
  • Tentamen 1 dag og eksamen 2 dager
  • Kursbevis, diplom og avslutningsseremoni

Vi gjør oppmerksom på at studietur og valgfrie studiebøker ikke er inkludert i studieavgiften.

Undervisningsspråk

All undervisning foregår på norsk med svært få unntak. Stephen Twining har vært et fast innslag i mange år med te-undervisning som holdes på engelsk. Det kan også forekomme at vi får gjesteforelesere som f.eks. produsenter, som også foreleser på engelsk. 

Betingelser

Påmelding til studiet er bindene. Avbestilling til kurset skal være skriftlig og sendes til post@vinkelneren.no. Ved avbestilling, uansett årsak, belastes et administrasjonsgebyr på kr. 4 500,-. Ved avbestilling senere enn seks uker før studiestart, uansett årsak, påløper et avbestillingsgebyr pålydende 50 % av kursavgiften. Ved avbestilling senere enn fire uker før studiestart, uansett årsak, belastes hele kursavgiften. Ved å godta betingelsene og sende inn påmelding bekrefter du at du lest og godtatt betingelsene.

Norsk Sommelier Utdannelse kan avlyse kurs ved for få påmeldte inntil 4 uker før studiestart. (Dette skjer svært sjeldent) Evt. innbetalt kursavgift refunderes i så tilfelle umiddelbart.

Mer informasjon

Kontakt Isabella på tlf: +47 93800788 eller send epost til post@vinkelneren.no