Sommelierstudiet

Sommelier eller vinkelner har status på lik linje med en god kjøkkensjef. Sommelierutdannelsen åpner dører, gir påvirkningskraft og mulighet for lederstillinger. Studiet vil også gjøre deg til en av de få faglærte innen vin og brennevin i hotell- og restaurant. I 2024 er vi i Oslo, Trondheim og Bergen.

Kursoppbygging

Studiet går over to semestre av 38 (ink. eksamen) mandager med oppstart i januar. Første semester avsluttes med en tentamen før et sommeropphold på 5 uker. Du vil få en rask tilbakemelding på din tentamen slik at du vet hva du bør lese deg opp på i løpet av sommeren. Andre semester er fordypning og avsluttes med teoretisk og praktisk eksamen i november.

Sommelierstudiet fokuserer på teori, smaking og praksis, samt mat og vin i kombinasjon. Målet for NSU er at du som vår student skal få god forståelse og innsikt i alle typer drikkevarer, samt praktiske elementer rundt det drikkefaglige. Du skal bli en trygg og kompetent fagperson som stødig utøver ditt fag som sommelier, blir respektert av kolleger og skaper gode gjesteopplevelser. 

Undervisningen dekker
  • Alle verdens viktige vinland blir grundig gjennomgått med fokus på blant annet Frankrike, Italia, Tyskland, Spania, Portugal, Østerrike, Australia, USA, Sør-Amerika, Sør- Afrika, New Zealand
  • Også mindre vinland vil bli dekket, som eks. Hellas, Slovenia, England osv.
  • Sensorikk og smaketeknikk
  • Vitikultur og vinifikasjon
  • Åpning, skjenking, servering, glassbruk, dekantering, lufting, osv.
  • Lagring og vinfeil
  • Sommelierpsykologi, gjestepsykologi, oppbygging av vinkart, mersalg
  • Mat og vin i kombinasjon – f.eks. kjøtt og vin, sjømat og vin, ost og vin, dessert og vin
  • Øl, brennevin, hetviner og øvrig relevant alkoholholdig drikke
  • Alkoholfrie alternativer samt kaffe og te

Vi smaker flere hundre viner i løpet av studiet, og vinsmaking gjennomføres underveis i teoriundervisningen slik at du får smake relevante viner i sammenheng med teorien som det undervises i. 

Undervisningsmateriell

Som supplement til bøker har vi utviklet vårt eget undervisningsmateriell som består av kompendier og studiespørsmål. På denne måten streber vi etter å til enhver tid ha oppdatert informasjon. Undervisningsmateriell vil være tilgjengelig senest fra uken før neste undervisning.

Anbefalt litteratur

– «The World Atlas of Wine» av Hugh Johnson og Jancis Robinson 8th Edition
– «The Oxford Companion to Wine» av Jancis Robinson og Julia Harding 5th edition
– «Verdt å vite om vin» av Arne Ronold og Jørgen Mønster 3. utgave

Tester, tentamen og avsluttende eksamen

I løpet av året vil det gjennomføres diverse tester for å forberede studentene til tentamen/eksamen, blant annet mange ukentlige tester. Første semester avsluttes med tentamen som er en prøve som omfatter både teori og blindsmaking. Studiet avsluttes med eksamen over to dager, en dag med teori og en dag med blindsmaking av vin, øl og brennevin samt praktiske elementer som dekantering, mat og vin i kombinasjon og fra 2024, muntlig analyse av vinstil og mat som passer til.

Studieplan

Alle påmeldte studenter vil få studieplan tilgjengelig i forkant av studiet.

Datoer for 2024 (med forbehold om endringer)

Jan 15, 22, 29
Feb 5, 12, 19, 26
Mar 4, 11, 18, 25 (trolig online)
April 8, 15, 22, 29
Mai 6, 13, 21 (tir), 27
Juni 3, 10, 17, 24
Aug 5, 12, 19, 26
Sept 2, 9, 16, 23, 30
Okt 7, 14, 21, 28
Nov 4 (eksamen teori), 5 (eksamen praksis)

25. mars er satt opp som «trolig online» er i forbindelse med påske. Under perioder med online undervisning de siste årene har vi sett at studentene har hatt stor glede av å kunne ha hyttekontor / hjemmekontor i forbindelse med påsken, hvor mange ellers ville hatt fravær. Undervisningen vil da foregå online live og man vil også få tilsendt opptak i etterkant. Man vil få med seg smakesett med småflasker med de vinene som skal smakes til online undervisningen.

Det er også satt opp en tirsdag i mai, da vi mister en mandag som faller på rød dato.

Bli sommelier – hvem kan søke

Først og fremst deg som jobber med og rundt vin til daglig, som ansatt i serveringsnæringen, importbransjen, vinmonopolet, skribent eller andre relaterte yrker. Men vi ser en stor økning av forespørsler fra privatmarkedet og har utvidet antall plasser til disse. Du får bekreftelse på din påmelding ila 1-3 virkedager, utenom ferie.

Studietur

På vårparten foretar vi studietur til et sentralt europeisk vinland hvor vi i 3-4 dager besøker et bredt utvalg av produsenter. Denne turen er ikke obligatorisk og er ikke inkludert i studieavgiften. Vi er innom både de små vinhusene og de større og mer kommersielle produsentene. Vi får innsikt i arbeidet som foregår i vinmarkene og prosessene i vinhuset. Vi får møte engasjerte vinpersonligheter som beriker og inspirerer ved å dele sin kunnskap. Dette er en svært populær tur med utrolig mye læring, men også unike opplevelser som gir minner for livet.

Studenter på vei opp en bratt vinmark i Mosel, Tyskland.

Sommelierhistorie

Allerede for 2000 år siden, fikk romerske soldater en daglig vinrasjon. Forløperen til dagens sommelier i Romerriket fraktet vin ut til soldatene. Romerne visste at vin fra ulike områder hadde ulike kvaliteter, og gjennom planlegging og et nøye agronomisk arbeid, etablerte de mange av Europas vinområder.

Cirka 650 år e.Kr. etablerte flere munkeklostre seg i Europa. Munkene viste stor forkjærlighet for vindruen, og et spennende arbeid startet med å perfeksjonere vinmarkene. Munkene etablerte forløperne til mange av dagens mest anerkjente vinmarker.

Ludvig den 14. var svært opptatt av kombinasjonen av mat og vin. Solkongen i Frankrike la dermed til rette for de aller første sommelierene. I tillegg til å kontrollere at vinen og maten var perfekt, så var det også viktig å kontrollere og avverge et eventuelt forgiftningsforsøk. I denne perioden utvikles kunsten å smake på vin, og yrket som sommelier ble etablert.

I dag er sommelieren en av bedriftens mest betrodde medarbeidere, og fungerer som et bindeledd mellom kjøkkensjef, restaurantsjef, gjester og eiere. Sommelieren styrer vinkjelleren, innkjøp og salg av vin, vinmenyen/vinkart samt drikkefaglig opplæring av de ansatte.


Studiesteder

Oslo

Oslo tilbyr uendelige arbeidsmuligheter fra små bydelsrestauranter til hotell- og stjernerestauranter i verdensklasse.
Konkurransen om de gjeveste stillingene er stor og formalisert utdannelse som sommelier er en stor fordel.

Holbergs Terasse Kurs- og Konferansesenter
Stensberggata 27
0170 Oslo

Bergen

Tilgang til førsteklasses råvarer fra sjø og land gjør Bergen til en svært spennende matby. Vi har utdannet sommelierer i Bergen siden 2014 og opplever stor entusiasme i byens fagmiljø. Vil du være med på reisen, hopp ombord!

Scandic Byparken
Christies gate 5-7
5808 Bergen

Trondheim

Den lokale matkulturen i Trondheim har dype røtter som nå vokser og finner nye veier. Byen opplever nye stjerner og et fagmiljø i stor utvikling. Kompetanseheving og profesjonalitet er viktig for å lykkes i en svært konkurranseutsatt hotell. og restaurantbransje.

Quality Hotel Prinsen
Kongens gate 30
7012 Trondheim

Førstkommende kurs

Her er første mulighet for deg til å begynne reisen til å bli sommelier.

Oslo
15. januar 2024

Kl. 09.00 – 16.00

Trondheim
15. januar 2024

Kl. 10.00 – 17.00

Bergen
15. januar 2024

Kl. 10.00 – 17.00

Pris

Kr. 54 500,-


Kurset inkluderer

  • Tilgang til studentportalen med kompendier og studiespørsmål
  • Tilgang på digitalt undervisningsmateriell
  • Det vi smaker av vin og andre drikkevarer
  • Sentralt beliggende kurslokaler
  • Lunsj, kaffe/te hele dagen
  • Tentamen 1 dag og eksamen 2 dager
  • Karakterbevis, diplom, sommelier-nål og avslutningsseremoni ved bestått eksamen

Vi gjør oppmerksom på at studietur og studiebøker ikke er inkludert i studieavgiften.

Undervisningsspråk

All undervisning, kompendier, eksamener og tentamen vil foregår på norsk med svært få unntak. Det kan forekomme at vi får gjesteforelesere som f.eks. produsenter, som foreleser på engelsk. 


Betingelser

Påmelding til studiet er bindende. Avbestilling til kurset skal være skriftlig og sendes til post@vinkelneren.no. Ved avbestilling, uansett årsak, belastes et administrasjonsgebyr på kr. 4500,-. Ved avbestilling senere enn seks uker før studiestart, uansett årsak, påløper et avbestillingsgebyr pålydende 50% av kursavgiften. Ved avbestilling senere enn fire uker før studiestart, uansett årsak, belastes hele kursavgiften. Ved å godta betingelsene og sende inn påmelding bekrefter du at du har lest og godtatt betingelsene.

Noen studiedager vil kunne gjennomføres online om myndighetene krever det eller om det av andre årsaker er mer hensiktsmessig. Om så skulle skje vil man få tilgang på smaksprøver til hjemmeundervisning. 

Vi tar forbehold om tilstrekkelig antall påmeldte for å kunne avholde et kurs. Ved for få påmeldte vil innbetalt beløp tilbakebetales i sin helhet til kursdeltaker, dersom vedkommende ikke heller ønsker delta på et senere tilsvarende kurs.

Du kan fritt trekke deg fra kurs- eller studieplassen innen 14 dager (angrerettloven kapittel 6). Ved å benytte angreretten innen fristen, bortfaller krav om betaling av avgifter. Unntak gjelder dersom du er påmeldt tett opptil kurs- eller studiestart og benytter angreretten etter at kurset- eller studiet har startet. Da må du påregne å betale en forholdsmessig del av den undervisningstjenesten som er mottatt, jf. angrerettloven §26.

Etter angrefristens utløp er du forpliktet i henhold til våre nevnte betalingsbetingelser. 

Slik benytter du deg av angrefristen: send inn utfylt Angrerettskjema NSU. Adresser finner du i skjemaet.


Mer informasjon

Kontakt Nina Deberitz på tlf: +47 93055667 eller send epost til post@vinkelneren.no