Sommelierstudiet

Sommelierstudiet åpner en rekke karrieremuligheter. I restaurant har en sommelier eller vinkelner status på lik linje med en god kjøkkensjef. Studiet er nærmest et krav for deg som vil jobbe innen vinimport – og det kan åpne nye karrieremuligheter i vinmonopolet. Sommelierutdannelsen åpner dører, gir påvirkningskraft og mulighet for lederstillinger. Studiet vil også gjøre deg til en av de få faglærte innen vin og brennevin i hotell- og restaurant. I 2025 er vi i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

januar 2025

20jan09:0016:00Bli sommelier i OsloFortsatt ledige plasser

20jan10:0017:00Bli sommelier i BergenFortsatt ledige plasser

20jan10:0017:00Bli sommelier i TrondheimFortsatt ledige plasser

20jan10:0017:00Bli sommelier i StavangerFortsatt ledige plasser

Hva er sommelierutdannelsen?

Med sommelierutdannelse blir du en del av en mindre gruppe fagfolk i bransjen med inngående kjennskap til vin, brennevin og andre drikkevarer. En sommeliertittel åpner dører og skaper muligheter for lederstillinger.

Sommelierutdannelsen gir deg en sterk faglig, praktisk og jobbrettet kompetanseprofil som er målrettet og etterspurt i hotell- og restaurantbransjen og relaterte næringer.

  • Du får en grundig utdanning som gjør deg godt forberedt for å jobbe med vin og som dekker både teori og praksis innenfor vinens verden.
  • Sommelierstudiet åpner mange karrieremuligheter. Du kan jobbe i førsteklasses restauranter, i vinmonopolet, som vinimportør – eller noe helt annet som har med vin å gjøre.
  • Utdanningen gir deg muligheten til å bygge et sterkt nettverk innen vinbransjen, både nasjonalt og internasjonalt.
  • Praktisk erfaring gjennom smakinger, praktiske oppgaver og studietur til vinproduserende regioner.
  • Gjennom utdanningen skaper du deg den nødvendige kunnskapen og selvtilliten til å bli en ledende fagperson innen vin og gastronomi.

Hva inneholder studiet?

Studiet går over to semestre og totalt 38 undervisningsdager (inkl. eksamen). Mot slutten av første semester har vi en tentamen før et sommeropphold på 6 uker. Du vil få en rask tilbakemelding på din tentamen slik at du vet hva du bør lese deg opp på i løpet av ferien. Andre semester er fordypning og avsluttes med teoretisk og praktisk eksamen i november.

Sommelierstudiet fokuserer på teori, smaking og praksis, samt mat og vin i kombinasjon. Målet for NSU er at du som vår student skal få god forståelse og innsikt i alle typer drikkevarer, samt praktiske elementer rundt det drikkefaglige. Du skal bli en trygg og kompetent fagperson som stødig utøver ditt fag som sommelier, blir respektert av kolleger og skaper gode gjesteopplevelser. 

Hva lærer du?

  • Alle verdens viktige vinland blir grundig gjennomgått med fokus på blant annet Frankrike, Italia, Tyskland, Spania, Portugal, Østerrike, Australia, USA, Sør-Amerika, Sør- Afrika, New Zealand
  • Også mindre vinland vil bli dekket, som eks. Hellas, Slovenia, England osv.
  • Sensorikk og smaketeknikk
  • Vitikultur og vinifikasjon
  • Åpning, skjenking, servering, glassbruk, dekantering, lufting, osv.
  • Lagring og vinfeil
  • Sommelierpsykologi, gjestepsykologi, oppbygging av vinkart, mersalg
  • Mat og vin i kombinasjon – f.eks. kjøtt og vin, sjømat og vin, ost og vin, dessert og vin
  • Øl, brennevin, hetviner og øvrig relevant alkoholholdig drikke
  • Alkoholfrie alternativer samt kaffe og te

Vi smaker flere hundre viner i løpet av studiet, og vinsmaking gjennomføres underveis i teoriundervisningen slik at du får smake relevante viner i sammenheng med teorien som det undervises i. 

Studieplan

Alle påmeldte studenter vil få studieplan tilgjengelig i forkant av studiet. Undervisning foregår på dagtid, kl 09:00-16:00 i Oslo og kl 10:00-17:00 i de andre byene.

Datoer for Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim 2025 (med forbehold om endringer)
Jan 20, 27
Feb 3, 10, 17, 24
Mars 3, 10, 17, 24, 31
April 7, 14 (online), 22 (tirs), 28
Mai 5, 12, 19, 26
Juni 2, 10, 16, 23
Aug 4, 11, 18, 25
Sept 1, 8, 15, 22, 29
Okt 6, 13, 20, 27
Nov 3 (eksamen teori), 4 (eksamen praksis)

14. april er satt opp som «trolig online» er i forbindelse med påske. Under perioder med online undervisning de siste årene har vi sett at studentene har hatt stor glede av å kunne ha hyttekontor / hjemmekontor i forbindelse med påsken, hvor mange ellers ville hatt fravær. Undervisningen vil da foregå online live og man vil også få tilsendt opptak i etterkant. Man vil få med seg smakesett med småflasker med de vinene som skal smakes til online undervisningen.

Det er også satt opp en tirsdag i april, da vi mister en mandag som faller på rød dag.

Pris

56 500,-

Kurset inkluderer

  • Tilgang til studentportalen med digitalt undervisningsmateriell
  • Det vi smaker av vin og andre drikkevarer
  • Sentralt beliggende kurslokaler
  • Lunsj, kaffe/te
  • Tentamen 1 dag og eksamen 2 dager
  • Karakterbevis, diplom, sommelier-nål ved bestått eksamen

Vi gjør oppmerksom på at studietur og studiebøker ikke er inkludert i studieavgiften.

Delbetaling

Vi tilbyr delbetaling via vår samarbeidspartner Resurs bank.

Priseksempel 12 måneder:
Pris: 56 500 kr
Etableringsgebyr: 495 kr
Adm.gebyr/mnd.: 49 kr
Månedsavdrag.: 4 708,33 kr
Total ekstra kostnad: 1 083 kr
Totalbeløp: 57 583 kr


Priseksempel 24 måneder:
Pris: 56 500 kr
Etableringsgebyr: 495 kr
Adm.gebyr/mnd.: 49 kr
Månedsavdrag.: 2 354,17 kr
Total ekstra kostnad: 1 671 kr
Totalbeløp: 58 171 kr

Kryss av for finansiering i påmeldingsskjemaet, så blir du tatt videre til Resurs Bank sin løsning når du har sendt inn påmeldingsskjemaet. Du kan også ta kontakt med oss for å få tilsendt lenke om du ønsker å søke om finansiering før du melder deg på studiet.

Undervisningsmateriell

Vi har utviklet vårt eget undervisningsmateriell som består av kompendier og studiespørsmål. Vi jobber kontinuerlig med å holde disse oppdatert. Undervisningsmateriellet vil være tilgjengelig senest uken før neste undervisning.

Pensum

  • Vårt eget undervisningsmateriell
  • «Verdt å vite om vin» 4. utgave, A. Ronold og J. Mønster

Anbefalt litteratur

Anbefalt litteratur er ikke en del av pensum, men er bøker vi tror vil hjelpe deg i studiet.

  • «The World Atlas of wine» 8th edition H. Johnson og J. Robinson
  • «Oxford Companion to Wine» 5th edition av J. Robinson og J. Harding (red)
  • «Beyond Flavour» av Nick Johnson

Tester, tentamen og avsluttende eksamen

I løpet av året vil det gjennomføres diverse tester for å forberede studentene til tentamen/eksamen, blant annet mange ukentlige tester. Første semester avsluttes med tentamen som er en prøve som omfatter både teori og blindsmaking. Studiet avsluttes med eksamen over to dager, en dag med teori og en dag med blindsmaking av vin, øl og brennevin samt praktiske elementer som dekantering, mat og vin i kombinasjon og muntlig analyse av vinstil og mat som passer til.

Hvem kan søke?

Først og fremst deg som jobber med og rundt vin til daglig, som ansatt i serveringsnæringen, importbransjen, vinmonopolet, skribent eller andre relaterte yrker. Men vi ser en stor økning av forespørsler fra privatmarkedet og har utvidet antall plasser til disse. Du får bekreftelse på din påmelding ila 1-3 virkedager, utenom ferie.

Dette sier studentene om oss

Lin Marit (2023)
Aleksander (2024)
Adele og Joakim (2024)
Jack (2023)
Andrea (2023)
Bendik (2023)

Studietur

På vårparten foretar vi studietur til et sentralt europeisk vinland hvor vi i 3-4 dager besøker et bredt utvalg av produsenter. Denne turen er ikke obligatorisk og er ikke inkludert i studieavgiften. Vi er innom både de små vinhusene og de større og mer kommersielle produsentene. Vi får innsikt i arbeidet som foregår i vinmarkene og prosessene i vinhuset. Vi får møte engasjerte vinpersonligheter som beriker og inspirerer ved å dele sin kunnskap. Dette er en svært populær tur med utrolig mye læring, men også unike opplevelser som gir minner for livet.

Studenter på vei opp en bratt vinmark i Mosel, Tyskland.

Studiesteder

Oslo

Oslo tilbyr uendelige arbeidsmuligheter fra små bydelsrestauranter til hotell- og stjernerestauranter i verdensklasse.
Konkurransen om de gjeveste stillingene er stor og formalisert utdannelse som sommelier er en stor fordel.

Holbergs Terasse Kurs- og Konferansesenter
Stensberggata 27
0170 Oslo

Bergen

Tilgang til førsteklasses råvarer fra sjø og land gjør Bergen til en svært spennende matby. Vi har utdannet sommelierer i Bergen siden 2014 og opplever stor entusiasme i byens fagmiljø. Vil du være med på reisen, hopp ombord!

Scandic Byparken
Christies gate 5-7
5808 Bergen

Trondheim

Den lokale matkulturen i Trondheim har dype røtter som nå vokser og finner nye veier. Byen opplever nye stjerner og et fagmiljø i stor utvikling. Kompetanseheving og profesjonalitet er viktig for å lykkes i en svært konkurranseutsatt hotell. og restaurantbransje.

Quality Hotel Prinsen
Kongens gate 30
7012 Trondheim

Stavanger

Stavanger har lenge vært blant Norges aller viktigste matbyer, med høy tetthet av topprestauranter og en stor restaurantscene. Byens hotellhøyskole gjør at fagnivået er høyt. Med spennende restaurant-konsepter er det stort behov også for vinprofesjonelle.

Hotel Victoria
Skansegata 1
4006 Stavanger


Undervisningsspråk

All undervisning, kompendier, eksamener og tentamen vil foregår på norsk med svært få unntak. Det kan forekomme at vi får gjesteforelesere som f.eks. produsenter, som foreleser på engelsk. 


Betingelser

Påmelding til studiet er bindende. Avbestilling til kurset skal være skriftlig og sendes til post@vinkelneren.no. Ved avbestilling, uansett årsak, belastes et administrasjonsgebyr på kr. 4500,-. Ved avbestilling senere enn seks uker før studiestart, uansett årsak, påløper et avbestillingsgebyr pålydende 50% av kursavgiften. Ved avbestilling senere enn fire uker før studiestart, uansett årsak, belastes hele kursavgiften. Ved å godta betingelsene og sende inn påmelding bekrefter du at du har lest og godtatt betingelsene.

Noen studiedager vil kunne gjennomføres online om myndighetene krever det eller om det av andre årsaker er mer hensiktsmessig. Om så skulle skje vil man få tilgang på smaksprøver til hjemmeundervisning. 

Vi tar forbehold om tilstrekkelig antall påmeldte for å kunne avholde et kurs. Ved for få påmeldte vil innbetalt beløp tilbakebetales i sin helhet til kursdeltaker, dersom vedkommende ikke heller ønsker delta på et senere tilsvarende kurs.

Du kan fritt trekke deg fra kurs- eller studieplassen innen 14 dager (angrerettloven kapittel 6). Ved å benytte angreretten innen fristen, bortfaller krav om betaling av avgifter. Unntak gjelder dersom du er påmeldt tett opptil kurs- eller studiestart og benytter angreretten etter at kurset- eller studiet har startet. Da må du påregne å betale en forholdsmessig del av den undervisningstjenesten som er mottatt, jf. angrerettloven §26.

Etter angrefristens utløp er du forpliktet i henhold til våre nevnte betalingsbetingelser. 

Slik benytter du deg av angrefristen: send inn utfylt Angrerettskjema NSU. Adresser finner du i skjemaet.


Mer informasjon

Kontakt oss gjerne via telefon eller e-post. Kontaktinfo finner du nederst på denne siden.