Forelesere i Trondheim

Ken Engebretsen

Sted: Oslo, Trondheim, Bergen

Underviser i: Mat og vin i kombinasjon, praktiske fag, sommerlier- og gjestepsykologi ++

Bakgrunn: Ken er eier av Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) og Dansk Sommelier Utdannelse (DSU).

Vinfaglig utdannelse: Utdannet sommelier 1996

Bakgrunn i bransjen: Han har mer enn 10 års erfaring fra Michelin-restauranter som Bagatelle og Le Canard i Oslo. Ken har vært President i Norsk Vinkelnerforening og stiftet Norsk Vinkelnerlandslag. Han har trent flere norske deltagere til Nordisk, EM og VM for Sommelierer.

Driver med idag: I tillegg til NSU, er Ken eier av Vinoteca-gruppen som er ledende innenfor design og konstruksjon av vinkjellere for både private og Horeca.

Beste studietips: Start tidlig å lese og les jevnt gjennom hele året

Beste vinminne: Jeg har vært så heldig å få smake ufattelig mye god vin opp gjennom årene, så det er vanskelig å trekke frem en opplevelse. Men Montrachet 1966 DRC i kjelleren til Romané Conti rangeres ganske høyt.

Beste vintips: Drikk alltid bedre enn du har råd til

Beste mat og vin i kombinasjon tips: Erfar erfar erfar

Beste vinreisetips: Fly til Frankfurt, 20 min taxi til Nierstein i Rheinhessen, vandre i Roter Hang

Oskar Sköld

Sted: Trondheim

Underviser i: flere fag

Vinfaglig utdannelse: Sommelier ved BA

Bakgrunn i bransjen: Servitør på Klosteret i Oslo 2013-2014, deltid som servitør på Credo fra 2014 til 2015 for jeg ble restaurantsjef i hele 2016. Spontan Vinbar siden april 2017.

Driver med idag: Daglig leder og vinansvarlig på Spontan Vinbar.

Beste studietips: Finn din egen måte å tilegne deg kunnskap på – test ut ulike midler (lesing, podcast, YouTube, foredrag etc).

Beste vintips: Kjøp Burgund fra gode produsenter, men mer ukjente appelasjoner – Auxey Duresses, Pernand Vergelesses etc.

Beste mat og vin i kombinasjon: Finn likevekt i smaksintensitet

Beste vinreisetips: På generelt grunnlag Frankrike – i sær Beaujolais, Burgund og Jura

Lars Rein-Helliesen

Sted: Oslo, Trondheim, Bergen

Underviser i: Italia

Utdannelse: UiO (Universitetet i Oslo) 1991-2000 med studier i Klassisk Arkeologi, Religionshistorie og Historie (Antikken), ink div studieopphold i Roma

Bakgrunn i bransjen: Restaurant 1987-2000, Gaia Wine & Spirits (italiensk vinimport) 1997->, Chaeos Wine & Spirits (verden) 2006 ->, Gaia Gruppen 2016 ->.

Driver med i dag: Vinimport Gaia Gruppen, undervisning, kurs, foredrag, vinsmakinger, vinreiser.

Beste studietips: Smak. Mye. Og spytt. Noe.

Beste vinminne: En uventet magisk trøffelpasta med en (like uventet) perfekt lagret og totalt underpriset Barolo 1990 en novemberkveld på en forglemmelig trattoria ved Piazza Duomo i Firenze, og en uforglemmelig Bistecca Fiorentina med en like totalt underpriset 1988 Brunello en januarkveld på den gang ærverdige Ristorante Sabatini, Piazza St Maria in Trastevere, Roma. Silkeføre.

Beste vintips: Rett serveringstemperatur.

Beste mat og vin i kombo tips: Mye. Men spis og drikk mye, sakte, lenge. Prøv. Og gjør det overalt.

Beste vinreisetips: Italia. Hele.

Henrik Dahl Jahnsen

Sted: Trondheim

Underviser i: Flere fag

Bakgrunn: Navn: Henrik Dahl Jahnsen

Vinfaglig utdannelse: Vinkelner (Kulinarisk Akademi, Beste Elev) i 2012

Bakgrunn i bransjen: Utdannet kokk, læretid ved Bølgen & Moi i Kristiansand, før et opphold ved en 1* i Frankrike.
Norgescup for kokk- og servitørlærlinger, finalist begge år.
WSET Level 3 Award in Wine and Spirits (fra den gang det fremdeles var kombinert), Pass with Merit i 2010
2022 Court of Master Sommeliers Certified, Best in Class

Young Sommelier of the Year i 2011
Norges Beste Vinkelner i 2014, 2016, 2018, 2019, 2021
2.plass Castel European Young Sommelier Cup 2016
2. plass i Nordisk Mesterskap i 2017.

Driver med idag: Wine Director ved Britannia Hotel
Styremedlem i Norsk Vinkelnerforening

Beste studietips: Selv om det høres litt klisje ut; les, les, LES! Vinkelnerfaget er så vidtrekkende og innholdsrikt at det er helt essensielt å ha en god teoretisk forståelse for å kunne yte best mulig service til gjestene.

Beste vinminne: Første gang jeg smakte Ch. Palmer, en 1982 årgang på Minetta Tavern i New York.

Beste vintips: Hvit Bordeaux synes jeg fortjener mer oppmerksomhet; det er fantastiske viner som er både lagringsdyktige og matvennlige samtidig som de fremdels ligger i et prisnivå det faktisk går an å kjøpe en del av!

Beste mat og vin i kombinasjon: Litt utviklet riesling, gjerne med litt sødme og gjerne fra Nahe, er helt strålende til julens salte pinnekjøtt!

Beste vinreisetips: Det er ingen hemmelighet at jeg har en forkjærlighet for Champagne, og en reise til Reims er alltid å anbefale. Flott by med mye historie, og flust av Champagnehus både i byen og i nærliggende områder. Ca. to timers kjøretur fra Charles de Gaulle (verdens verste flyplass?) eller ta det franske hurtigtoget TGV 🙂
Om man klarer snike seg til et besøk er Krug høyt på listen, ellers vil jeg nevne Le Parc de Crayères ** og for så vidt deres Brasserie Le Jardin, samt Brasserie le Boulingrin. Et besøk på selveste L’Assiette Champenoise *** hører også til en gang man er i Reims!

Thomas Anderssen

Sted: Trondheim

Underviser i: Frankrike

Vinfaglig utdannelse: WSET Advanced.

Bakgrunn i bransjen: 10 år i restaurant og bar, og 5 år i Vinmonopolet.

Driver med idag: Wine Cellar Manager / Kjellermester på Britannia Hotel

Beste studietips: Lag en studie-/kollokvie-/smake-gruppe. Bruk flashkort. Vær så nysgjerrig som du bare klarer; lag en vane på at du leter og finner svar på alle små og store vinfaglige spørsmål som dukker opp, både egne og andres spørsmål, og ta det underveis og fortløpende i studie- og arbeidshverdagen.

Beste vinminne: Jacques-Frederic Mugnier, Musigny Grand Cru 2009, sammen med dyktige og inspirerende kollegaer, i de gamle lokalene til Credo restaurant i Trondheim.

Beste vintips: Server vin på riktig temperatur! Hvitvin har ofte blitt servert litt for kaldt og rødvin litt for varmt her i Norge. Historisk har vi hørt at rødvin skal serveres romtemperert, også med referanser til eldre litteratur om vin, blant annet fra Storbritannia. Vi har lært en del av britene når det kommer til vin, men room temperature på de Britiske øyer (historisk sett gjerne rundt 15 grader), er ikke det samme som romtemperatur i Norge (langt over 20 grader i mange hjem). Vin og vinfag er alltid i en kontekst.

Beste mat og vin i kombinasjon: God amontillado sherry til kremet blåskjellsuppe med chorizo.

Beste vinreisetips: Vanskelig å velge bare ett reisemål, men jeg legger ikke skjul på at jeg elsker Champagne; reis til Reims, besøk produsenter (gjerne både store og små) rundt om i regionen, spis og drikk godt på mange gode barer, brasserier og restauranter!

Magnus Braek

Sted: Trondheim

Underviser i: Flere fag

Vinfaglig utdannelse: Vinkelnerutdanning fra Kulinarisk Akademi og WSET Diploma

Bakgrunn i bransjen: Tidligere jobbet som vinkelner på Credo, og ekspeditør i Vinmonopolet.

Driver med i dag: Vinkelner i vinbaren på Hotel Britannia

Beste vintips: Vintage Champagne, gjerne bare en hundrelapp opp i pris fra standard NV cuveene, men kvaliteten ligger ofte nærmere prestigecuveene. Veldig bra value for money.

Petter Aune

Sted: Trondheim

Underviser i: Vitikultur og vinifikasjon

Bakgrunn i bransjen: Har drevet vingården Fattoria Di Cinciano i Chianti Classico i en del år, jobbet med distribusjon av Italienske viner til Horeca i Sentral-Italia og vinimport til Norge.

Driver med I dag: North of Wine vinimport i Trondheim

Beste studietips: Se på topografi i områder. Husk fjell rundt og hauger/ bakker hvor vinen lages. Kan gjøre det enklere å huske hvor kvaliteten kommer fra.

Beste vinminne: Sensommerkveld i Sant Angelo Montalcino, med gamle venner og kolleger fra området. Vi delte en flaske Col d’Orcia Brunello 1990, med kun et stykke godt modnet parmesan til.

Beste vintips: Det dyreste i kategorien under er nesten alltid bedre enn det billigste i den over. F.eks. dyrere Cremant mot billig Champagne.

Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Kommer ikke unna en tradisjonell Chianti Classico Riserva til en nydelig marmorert T-beinstek. Dette må fråtses og med fete fingre holder du glasset i klokken og ikke stetten.

Beste vinreisetips: Alto Adige Italia. Et enormt konsentrert dykk i terroir og mikroklima som du kjører gjennom på 45 minutt. Strekker seg fra syrerike florale hvitviner i Nord, til elegante Pinot Noir i toppklasse i sør, med alt fra lett Schiava, kraftig Merlot, herlig mineralsk Pinot Blanc og aromatiske Gewurztraminer i midten. Alt etter hvor langt opp i dalsiden du kjører.

Nina Deberitz

Nina Deberitz

Sted: Oslo, Trondheim

Underviser i: Mat og vin, praktiske øvelser, søt vin, vertskap og gjestepsykologi, kvalitetsvurdering, tentamen / eksamen

Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse i 2011.

Bakgrunn i bransjen: 20 år i restaurant, blant annet Hotel Bristol, Holmenkollen Park Hotel, Plah, Det Kongelige Hoff

Driver med idag: Undervisningsansvarlig NSU

Beste studietips:
 Lag deg en plan for systematisk lesing. Tegn kart, lag flashcards, og sett av 10 timer i uken til lesing ved siden av skolen. Smak så mye du kan, og nyt denne spennende reisen.

Beste vinminne:
 Sitte midt i en vinmark i Champagne og spise lunsj med deilig Champagne i glasset.

Beste vintips:
 Tørr å utfordre deg selv med å tenke utenfor boksen.

Beste mat og vin i kombo tips:
 Tenk alltid vekt, aroma tekstur.

Beste vinreisetips: Lei en cab og kjør Weinstraße i Tyskland