Forelesere i Stavanger

Ken Engebretsen

Underviser i: Historie, smaketeknikk, vinlovgivning ++

Bakgrunn: Ken er eier av Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) og Dansk Sommelier Utdannelse (DSU).

Vinfaglig utdannelse: Utdannet sommelier 1996

Bakgrunn i bransjen: Han har mer enn 10 års erfaring fra Michelin-restauranter som Bagatelle og Le Canard i Oslo. Ken har vært President i Norsk Vinkelnerforening og stiftet Norsk Vinkelnerlandslag. Han har trent flere norske deltagere til Nordisk, EM og VM for Sommelierer.

Driver med idag: I tillegg til NSU, er Ken eier av Vinoteca-gruppen som er ledende innenfor design og konstruksjon av vinkjellere for både private og Horeca.

Beste studietips: Start tidlig å lese og les jevnt gjennom hele året

Beste vinminne: Jeg har vært så heldig å få smake ufattelig mye god vin opp gjennom årene, så det er vanskelig å trekke frem en opplevelse. Men Montrachet 1966 DRC i kjelleren til Romané Conti rangeres ganske høyt

Beste vintips: Drikk alltid bedre enn du har råd til

Beste mat og vin i kombinasjon tips: Erfar erfar erfar

Beste vinreisetips: Fly til Frankfurt, 20 min taxi til Nierstein i Rheinhessen, vandre i Roter Hang

Heine Johansen

Underviser i: Tyskland og Østerrike

Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse Bergen i 2015

Bakgrunn i bransjen: Har jobbet med vin siden 2007 i forskjellige funksjoner. Drev vinbaren Don Pippo i Bergen fra begynnelse til slutt. Har i flere år vært food and beverage manager for Engengruppen i Bergen. Ambassadør for VDP.

Driver med idag: Administrasjon innenfor NSU, Vinoteca, Tysk vin og Norwegian Wine Communication. Er ved siden av dette også redaktør for nettstedet nattverden.com

Beste studietips: To bøker som gjør studielivet ditt MYE lettere og som du har lyst å ha tilgjengelig på telefonen er «The Oxford Companion to Wine» og «Wine Grapes», begge med Jancis Robinson MW som redaktør. Kjøp dem på Google Play, Kindle eller Apple Books og søk opp hver gang det er noe du lurer på.

Beste vinminne: Vertikalsmaking hjemme hos Egon Müller.

Beste vintips: Smak alt du kan. Vær åpen for alle slags forskjellige viner.

Beste mat og vin i kombinasjon: Her kunne jeg ha sagt mye, men portvin og stilton er den som har fulgt meg gjennom hele mitt voksne liv.

Lars Rein-Helliesen

Underviser i: Italia

Utdannelse: UiO (Universitetet i Oslo) 1991-2000 med studier i Klassisk Arkeologi, Religionshistorie og Historie (Antikken), ink div studieopphold i Roma

Bakgrunn i bransjen: Restaurant 1987-2000, Gaia Wine & Spirits (italiensk vinimport) 1997->, Chaeos Wine & Spirits (verden) 2006 ->, Gaia Gruppen 2016 ->.

Driver med i dag: Vinimport Gaia Gruppen, undervisning, kurs, foredrag, vinsmakinger, vinreiser.

Beste studietips: Smak. Mye. Og spytt. Noe.

Beste vinminne: En uventet magisk trøffelpasta med en (like uventet) perfekt lagret og totalt underpriset Barolo 1990 en novemberkveld på en forglemmelig trattoria ved Piazza Duomo i Firenze, og en uforglemmelig Bistecca Fiorentina med en like totalt underpriset 1988 Brunello en januarkveld på den gang ærverdige Ristorante Sabatini, Piazza St Maria in Trastevere, Roma. Silkeføre.

Beste vintips: Rett serveringstemperatur.

Beste mat og vin i kombo tips: Mye. Men spis og drikk mye, sakte, lenge. Prøv. Og gjør det overalt.

Beste vinreisetips: Italia. Hele.

Sander Johnsson

Sander Johnsson

Sted: Stavanger

Underviser i: Øl, Sider, Hetvin, Brennevin, Alkoholfri drikke, Australia, New Zealand og Asia

Vinfaglig utdannelse: KA

Bakgrunn i bransjen: Sander har førsteplass i NM og ble Nordisk mester i 2022. Han har også jobbet på Colonialen i Bergen, Litteraturhuset i Bergen, Fish and Cow og Tango i Stavanger.

Driver med idag: Head Sommelier på RE-NAA, som i 2024 fikk tre stjerner i Michelin-guiden. Han er også deleier i Pergola Vinbar

Beste studietips: Beste studietips for meg vil være å lese seg opp litt på forhånd om temaet man skal gå gjennom i timen, for å få en lettere forståelse av temaet og lettere og prosessere når man er i forelesning

Beste vinminne: Det vil nok være når jeg var på besøk hos Egon Muller i 2019 og ble overrasket med mye eldre årganger av de forskjellige pradikatene, og ikke bare den nyeste årgangen. Og fikk være med ut i Scharzhofberg og ned i kjelleren

Beste vintips: Vanskelig spørsmål da det ikke er én vin som jeg alltid går tilbake til, prøver alltid å prøve noe nytt. Går aldri inn på polet med en plan, men har i det siste vært veldig interessert i viner fra savoie, og røde viner fra Galicia

Beste mat og vin i kombo tips: Å drikke det man selv har lyst å drikke, men noe som ofte kan være gøy er å velge vinen først og så lage mat ut ifra det

Beste vinreisetips: Det vil nok for øyeblikket være Santorini. Bra øy for bare å slappe av på stranden, men begynner å bli en håndfull med fantastiske produsenter der som er mulig å besøke på relativt kort tid med tanke på at øyen er relativt liten, og kommer seg unna det ellers relativt turistifiserte delene av øya

Jonathan Lundgren

Jonathan Lundgren

Sted: Stavanger

Underviser i: USA, Spania, Sør-Amerika og Afrika

Vinfaglig utdannelse: NSU 2015. Jonathan jobber med å fullføre det avanserte nivået (Advanced) ved Court of Master Sommeliers Europe

Bakgrunn i bransjen: Han har 25 års erfaring fra restauranter i Skandinavia som Michelin-restauranten Herman i København, samt Tango Restaurant i Stavanger, og han har opparbeidet en solid kompetanse og lidenskap for bransjen. Jonathan har vært nominert to år til årets sommelier gjennom norsk vinkelnerforening

Driver med idag: Selvstendig næringsdrivende, hvor han b.la holder vinsmakinger og teambuilding.

Beste studietips: Lag deg en god oversikt over vinområder, og legg ved druetyper i de forskjellige regioner. Les strukturert og disiplinert, så klarer man fint eksamen

Beste vinminne: Fra vinreise i USA 2011. Middag hos Hedges Family Estate, Red Mountain i Washington State med eldre magnumflasker av Cabernet Sauvignon til en fantastisk middag ved solnedgangen på vineriet 

Beste vintips: Chamisal Pinot Noir Edna Valley, San Luis Obispo, California. Fra de første stokkene av Pinot Noir i regionen. Utroligstrukturert og delikat

Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Riesling Spätlese 1995 Kloster Eberbach, Rheingau paret med Yakatori-grillet Hitra Kamskjell, syrlig eplekompott & tindvedsaus med brunet smør

Beste vinreisetips: Monforte D’Alba, Piemonte  

Thorstein Solheim Taklo

Thorstein Taklo

Sted: Stavanger

Underviser i: Musserende og Rosè

Vinfaglig utdannelse: KA 2020. Han studerer i dag også til Diploma i London

Bakgrunn i bransjen: Thorstein Solheim Taklo er en fremtredende sommelier fra Måløy. Han har vært bosatt i Bergen i flere år, og har jobbet som servitør før han utdannet seg til vinkelner

Driver med idag: Jobber nå ved Norvald Vinbar og på Hermetikken i Stavanger. Her jobber Thorstein sammen med andre dyktige sommelierer for å gi gjestene en førsteklasses vinopplevelse

Beste studietips: Prøv nåke nytt kver gong, gjerne en vin/produsent/drue/region du aldri har smakt. Det e kjekkast

Beste vinminne:  Dei beste minna skjer i godt selskap med gode folk

Beste vintips:  Den neste flaska e alltid den beste. Må ikkje vere godt for at du skal lære nåke av det

Beste mat og vin i kombinasjon-tips: Kom på Hermetikken

Beste vinreisetips:  Ta alle muligheta du får, uansett kor det e

Kristoffer Aga

Kristoffer Aga

Sted: Stavanger

Underviser i: Internasjonale druer, Vinkart / salg, Søtvin, Vertskap og gjestepsykologi +++

Vinfaglig utdannelse: NSU 2014. Faglært servitør siden 2013, utdannet øl-kelner og sake-sommelier.

Bakgrunn i bransjen: Har med seg førsteplass i NM Junior Wine Award2016, 2 gull NM servitør 2017/18, sølv Nordisk 2019, Årets Sommelier 2 år på rad, bronse og sølv i sommelier-NM 21 og 22.  

Driver med idag: Til daglig er Kristoffer Head of Wine and Beverage på Renaa Restauranter og restaurantsjef på RE-NAA

Knut Espen Misje

Knut Espen Misje

Sted: Stavanger

Underviser i: Vitikultur, Vinifikasjon og Frankrike

Vinfaglig utdannelse: Med en sterk interesse for vinkunnskap utdannet han seg først til sommelier og bestod deretter WSET Diploma i London (som den første nordmann)nen noensinne)  tilbake i 2002.

Bakgrunn i bransjen: Knut-Espen er en sommelier, vinekspert, vinforfatter og vinkonsulent. Han er født og oppvokst i Bergen, og begynte å jobbe i restauranter mens han studerte statsvitenskap ved universitetet. Det tok ikke lang tid før han byttet ut politikk med utdannelse i hotell- og restaurantledelse. Han har eid og drevet restauranter, barer og vin importfirmaer

Driver med I dag: Norvald Vinbar og Hermetikken Restaurant. Sistnevnte fikk nettopp en stjerne i Michelin-guiden

Nina Deberitz

Nina Deberitz

Sted: Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger

Underviser i: Mat og vin, praktiske øvelser, søt vin, vertskap og gjestepsykologi, kvalitetsvurdering, tentamen / eksamen

Vinfaglig utdannelse: Norsk Sommelier Utdannelse i 2011.

Bakgrunn i bransjen: 20 år i restaurant. B.la Hotel Bristol, Holmenkollen Park Hotel, Plah, Det Kongelige Slott

Driver med idag: Undervisningsansvarlig NSU, Leietjener på Det Kongelige Slott

Beste studietips:
 Lag deg en plan for systematisk lesing. Tegn kart, lag flashcards, og sett av 10 timer i uken til lesing ved siden av skolen. Smak så mye du kan, og nyt denne spennende reisen.

Beste vinminne:
 Sitte midt i en vinmark i Champagne og spise lunsj med deilig vin i glasset.

Beste vintips:
 Tørr å utfordre deg selv med å tenke utenfor boksen.

Beste mat og vin i kombo tips:
 Tenk alltid vekt, aroma tekstur.

Beste vinreisetips: Lei en cab og kjør Weinstraße i Tyskland